MOBILITZACIÓ SOCIAL

Enfrontaments entre manifestants i policies a París en la marxa contra la reforma de les pensions

Els gendarmes ja han detingut més de 70 persones i s'han dut a terme més de 9.000 controls per evitar disturbis

zentauroepp51230594 paris france 05 12 2019 french riot police clash with p191205170640 / IAN LANGSDON

Manifestants violents protagonitzen aldarulls aquest dijous a París durant les marxes sindicals contra la reforma de les pensions proposada pel Govern del president, Emmanuel Macron. Els enfrontaments van esclatar poc abans de les 16 hores de la tarda a diversos carrers de l’est de la ciutat, on es va constituir un grup del que es coneix com a ‘black bloc’, format per almenys 500 radicals, segons fonts oficials citades per l’emissora France Info.

La Prefectura de Policia de París va indicar al seu compte de Twitter que les forces de l’ordre havien detingut de forma preventiva 71 persones i s’havien fet 9.350 controls per intentar evitar els disturbis. La marxa dels sindicats, que havia sortit de les estacions ferroviàries del Nord i de l’Est en direcció al sud de París amb desenes de milers de persones, es va veure alterada per aquests incidents.

El Govern havia assenyalat que els serveis secrets van detectar en els últims dies la intenció de col·lectius extremistes d’acudir a les manifestacions a París i altres ciutats del país. Per això la Prefectura de Policia va instar els comerciants al llarg de tot el trajecte de la marxa a la capital a tancar els seus establiments per evitar-hi els efectes de les accions vandàliques.

Incidents lluny de la capital

Fora de París, també s’han registrat incidents i enfrontaments amb les forces de l’ordre a ciutats com Nantes, Rennes o Lió. Segons les xifres policials, fins a primera hora de la tarda unes 285.000 persones havien sortit als carrers de tot el país per protestar contra la reforma de les pensions en una quarantena de ciutats.