LA GUERRA DE SÍRIA

100 combatents sirians morts en dos dies en xocs a prop d'Idlib

Els enfrontaments s'han agreujat en les últimes 48 hores en aquesta zona malgrat l'alto el foc decretat a l'agost

zentauroepp51169424 a syrian youth walks through rubble and debris in a building191202110603 / OMAR HAJ KADOUR

Les forces del règim sirià han protagonitzat aquest dilluns violents enfrontaments amb grups rebels i gihadistes a la província de Idlib, on el balanç de morts en aquests combats en els últims dos dies ha ascendit als96, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH). A més, 10 civils han mort i 15 més han resultat ferits com a conseqüència dels bombardejos de l’Exèrcit sirià prop d’un mercat de Maaret al-Noomane, al sud d’Idlib.

Els xocs que se succeeixen en aquesta província del nord-oest de Síria dominada pels gihadistes són els més mortals des del fràgil alto el foc entrat en vigor a finals d’agost, afirma l’esmentada oenagé.

«Els combats s’han agreujat aquest dilluns a trenc d’alba en diversos punts al sud-est d’Idlib», ha precisat l’observatori. En les últimes 48 hores, 51 membres de les forces del règim de Damasc i 45 combatents opositors han mort, afegeix l’OSDH.

La província d’Idlib està sota el domini del grup gihadista Hayat Tahrir al-Cham, exbranca siriana d’Al-Qaida. Aquesta regió, i sectors adjacents de les províncies d’Alep, Hama i Lattaquié, encara escapen al control de Damasc. Aquestes zones també acullen altres grups gihadistes i de rebels debilitats.

Bombardejos

Entre finals d’abril i finals d’agost, la regió va ser bombardejada per l’Exèrcit sirià avalat per l’aviació russa. Prop d’un miler de civils van morir durant aquest període, segons l’observatori, i més de 400.000 persones van ser desplaçades, segons dades de l’ONU.

Malgrat la treva anunciada el 31 d’agost, els combats terrestres, al principi esporàdics, s’han intensificat en les últimes setmanes. A més, més de 160 civils, entre els quals 45 nens, han mort des que va entrar en vigor la treva.

El conflicte de Síria, iniciat el 2011 amb la repressió de les protestes prodemocràcia del règim de Damasc, ha deixat més de 370.000 morts i milions de desplaçats.