JUDICI POLÍTIC ALS EUA

Trump i els republicans posen la vista ja en el judici al Senat

La Casa Blanca coordina estratègia i missatge per a l''impeachment' en una cambra sota control conservador

Es rebutja la idea de desestimar els càrrecs i es prefereix dictar i dominar el relat en el judici polític

eeuu-trump-rostro

La Casa Blanca i els republicans que controlen el Senat funcionen ja en l’escenari quel’‘impeachment’  tindrà llocl’‘impeachment’  i centren ja la seva atenció en la coordinació de plans i estratègia per a aquesta part del procés, que s’espera que comencia començaments d’any a la Cambra alta.

A punt de convertir-se en el tercer president de la història dels Estats Units després d’Andrew Johnson i Bill Clinton sotmès a un judici polític, i el primer mentre busca la reelecció, fa setmanes que Trump manté trobades privades amb congressistes, portant-los a Camp David, muntant a la Casa Blanca àpats i fins i tot una projecció de The Joker. El president Richard Nixon va dimitir abans de sotmetre’s al judici polític.

Ha sumat al seu equip dues persones per guiar l’estratègia i el missatge. I quan van concloure les vistes públiques del Comitè d’Intel·ligència, aquests dos nous fitxatges i alguns dels principals assessors de Trump (incloent el seu gendre i assessor Jared Kushner i el cap en funcions del gabinet, Mick Mulvaney) van fer a la Casa Blanca una reunió amb mitja dotzena de senadors per debatre aquesta estratègia.

Res és definitiu, però sembla descartada la idead’evitar al Senatl’impeachment desestimant els càrrecs que voti la Cambra baixa, cosa per la qual es necessita només majoria simple. Els republicans la tenen, amb 53 escons de 100, però són conscients de la mala imatge que donaria esquivar així el judici. Prefereixen apostar perquè es mantindrà la compacta barrera de protecció al president que fa en aquest moment «inconcebible», com ha dit el líder de la majoria republicana Mitch McConnell, que s’aconseguissin els 67 vots necessaris per condemnar-lo i destituir-lo.

«Vull un judici»

Trump ha expressat en privat que no volia arribar a l’‘impeachment’, però públicament ha dit el contrari.  Després de les vistes que van deixar testimonis demolidors contra ell, però que no han provocat pràcticament moviments en l’opinió pública ni han causat bretxes en el seu partit, va trucar a FoxNews i va declarar:«Francament, vull un judici».

El que els queda dilucidar a ell i els republicans és si en prefereixen un de ràpid, amb càlculs de poder resoldre’l en dues setmanes, o si els convé allargar-lo. La segona és una opció amb riscos, però que podria perjudicar els demòcrates, que al febrer comencen les votacions per elegir el seu candidat per al 2020. No només col·locarial’impeachment en un lloc que els demòcrates preferirien dedicar a temes que preocupen més als votants, sinó que alteraria les campanyes dels senadors candidats Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Cory Booker, Kamala Harris i Amy Klobuchar, que per llei haurien de ser presents en totes les sessions del judici polític, sis dies per setmana.

En qualsevol cas el control del Senat és una arma poderosa per als republicans i per a Trump. Tot i que qui presidirà les sessions del judici serà el president del Tribunal Suprem, el jutge conservador John Roberts, els senadors de la majoria tenen control gairebé total sobre els procediments i els testimonis.

S’especula ja que podrien convocarHunter Biden, el fill de l’exvicepresident i candidat Joe Biden, o intentar revelar la identitat de l’analista d’intel·ligència que va facilitar que s’obrís el procés. Els republicans podran modular i dominar el relat. I s’augura que no només convertiran les sessions en una defensa de Trump i en una reivindicació de la seva innocència, sinó que les aprofitaran per retratar-lo com a víctima.