Pena capital

Executat a Texas un supremacista blanc per l'assassinat d'una dona

Les autoritats d'aquest estat van informar que a Justen Hall se li va administrar una injecció letal per l'homicidi de Melanie Billhartz el 2002

eeuu-ejecutado-texas

L’estat de Texas (al sud dels EUA) va executarJusten Hall, un supremacista blanc que el 2002 va assassinar una dona en un crim relacionat amb el tràfic de drogues.

A Hall, de 38 anys, el van declarar mort a les 18.32 hora local (22.32 GMT) després de rebre una injecció letal a la presó de Huntsville (propera a Houston), segons va notificar el Departament de Justícia Criminal (TDCJ) de Texas.

Demana disculpes

Hall va cometrel’assassinat de Melanie Billhartz, per qui ha sigut executat avui, estant en llibertat sota fiança per un altre homicidi, el d’Arturo Díaz, una dona transgènere que s’identificava com a Arlene. Les autoritats consideraven l’assassinat de Díaz com un crim d’odi, tot i que no va arribar a ser jutjat per aquest homicidi, sinó tan sols el de Billhartz.

Al ser preguntat per unes últimes paraules abans de rebre la injecció letal, Hall es va disculpar amb les famílies de les seves víctimes. «M’agradaria dirigir-me als Roundtree –familiars de Billhartz– i disculpar-me pel dolor i el sofriment que vaig causar. I als Díaz per haver-los fet passar per això, mai hauria d’haver succeït», va declarar Hall. «I a la meva mare, i a Morelia –la seva germana–, us estimo i us trobaré a faltar», va afegir.

Hall tenia 21 anys i dirigia l’agrupació local de la banda neonazi Aryan Circle quan l’octubre del 2002 va matar Melanie Billhartz a El Paso (Texas). Entre altres activitats, Hall i els seus companys estaven dedicats a la producció i trànsit de metamfetamina.

L’assassinat de Billhartz

D’acord a documents judicials, Billhartz es va embrancar en una discussió amb Ted Murgatroyd, membre dels Aryan Circle, que va assassinar la dona que amenaçava de trucar a les autoritats, la qual cosa hauria conduït la Policia al laboratori de metamfetamina.

Hall va prendre llavors la iniciativa i es va emportar Billhartz a la seva camioneta, i va tornar hores després amb la dona morta. Segons confessaria després, la va assassinar escanyant-la amb un cable elèctric. Els dos neonazis –Hall i Murgatroyd– van portar llavors el cos fins al desert de Nou Mèxic, on el van enterrar però li van tallar abans els dits perquè no pogués ser identificat per les empremtes dactilars.

Va accelerar la seva execució

Hall va ser detingut setmanes després, quan Murgatroyd va confessar i va conduir les autoritats fins al cos. El 2016, Hall va retirar tots els seus recursos i va tallar el contacte amb els seus advocats d’ofici,accelerant així el camí cap a una execució.

«Nom’agrada la persona en què m’he convertit, i cal acabar amb mi com el gos rabiós que soc», va dir Hall en un escrit al jutge informant-lo de la decisió que havia pres de deixar d’apel·lar la seva condemna a mort.

Els advocats, no obstant, van provar igualment d’aturar l’execució qüestionant en nous recursos la salut mental del seu client, però els tribunals els van rebutjar. La de Hall va ser la vuitena execució ocorreguda en Texas el 2019 i la número 19 a tot el país.