MATANÇA

Un dels fills de la família atacada a Mèxic va ocultar sis dels seus germans i va caminar 23 quilòmetres a la recerca d'ajuda

Una altra de les nenes, de set mesos, va sobreviure miraculosament al tiroteig a l'interior d'un cotxe

La comunitat mormona LeBarón es troba en una zona que es disputen diversos càrtels de la droga mexicans

zentauroepp50766798 topshot correction members of the lebaron family look at191106123834 / HERIKA MARTINEZ

La història de la matança, dilluns passat al nord de Mèxic, de tres dones i sis nens d’una mateixa família a mans, suposadament, d’una banda de narcotraficants, compta amb un petit heroi. Es tracta de Devin Blake Langford, de 13 anys, que, després de veure com cosien a trets la seva mare i dos dels seus germans, va tenir el coratge d’amagar sis germans seus més i caminar 23 quilòmetres a la recerca d’ajuda. Així ho ha explicat una de les seves familiars, Kendra Lee Miller, en el seu compte de Facebook.

Vuit menors, cinc d’ells amb ferides de bala, van sobreviure al’atac, perpetrat quan les tres dones i els seus 14 nens circulaven en tres vehicles per una carretera entre els estats mexicans de Sonora Chihuahua. Dues d’elles es dirigien a aquesta última ciutat a visitar uns familiars i l’altra anava a buscar el seu marit a l’aeroport de Phoenix, a la veïna Arizona.

«Devin va amagar els seus sis germans –un d’ells de només 9 mesos– en els arbustos i els va cobrir amb branques per mantenir-los fora de perill mentre anava a la recerca d’ajuda», relata Kendra. El noi va trigar sis hores a arribar fins al poblat de La Mora, al municipi de Bavispe, on es troba la comunitat mormona LeBarón, a la qual pertanyen les víctimes. I va ser l’encarregat d’explicar la tràgica notícia a uns familiars que feia hores que vivien una agonia al no saber res de les tres dones.

Nadó miracle

Després de donar la veu d’alerta, alguns dels homes de la família van agafar les armes i van acudir al lloc de la matança per rescatar els nens amagats. Van trobar cinc dels petits al lloc on Devin els havia deixat i també van trobar a l’interior d’un vehicle Faith, un nadó de set mesos filla d’una altra de les mortes que va sobreviure miraculosament al tiroteig.

Però faltava una nena, Mackenzie, de 9 anys, que va ser enviada per la seva germana gran, Kylie, de 14 anys i amb una ferida de bala al peu, a buscar ajuda al veure que Devin trigava molt. Va ser trobada ja de nit, després de dues hores de recerca pels voltants.

Comunitat fundada el 1924

La comunitat LeBarón està situada als límits dels estats de Chihuahua i Sonora, on hi ha importants extensions agrícoles però també una forta presència dels càrtels del narcotràfic mexicans.

Va ser fundada el 1924 per Alma Dayer LeBarón, membre d’una branca fonamentalista dels mormons que s’havia escindit de la branca principal de l’Església.

El 1955, dos dels fills d’Alma, Joel i Ervil, van fundar l’Església del Primogènit de la Plenitud dels Temps. Però les picabaralles entre germans, que es disputaven el lideratge, van provocar una divisió i van acabar en tragèdia, ja que Ervil va manar assassinar el seu germà el 1972. Aquest també va ser acusat d’ordenar la mort d’altres integrants de la comunitat mormona de Mèxic.

Segons l’últim cens realitzat el 2010, la població total de la colònia LeBarón és de 1.051 habitants, 496 homes i 555 dones, que es dediquen principalment al cultiu de blat de moro, nous i civada, a més del comerç i la ramaderia.

Territori narco

La comunitat es troba actualment en una zona disputada per diversos grups de narcotraficants: el Càrtel del Pacífic (o de Sinaloa), el grup delictiu de Los Salazar, i el grup criminal de La Línea, braç armat del Càrtel de Juárez.

Segons l’investigador de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic Javier Oliva, la lluita per aquest territori podria deure’s al cultiu de la rosella, ja que les condicions climàtiques propicien que aquesta planta opiàcia pugui florir, segons informa Efe. El professor del Tec de Monterrey Juan Carlos Montero afirma que la guerra s’explica també pel control de la frontera entre Mèxic i els EUA.

Temes:

Mèxic