atemptat a França

L'autor de l'atac a la mesquita de Baiona volia venjar la destrucció de Notre-Dame

Claude Sinké, un octogenari que va ser candidat del Front Nacional el 2015, serà examinat per un psiquiatre perquè hi ha dubtes sobre la seva salut mental

zentauroepp50633641 french gendarme officers stand during a search at the house 191029184032 / GAIZKA IROZ

Claude Sinké, l’octogenari que aquest dilluns va voler calar foc a la mesquita de Baiona i al ser descobert va començar a disparar i va ferir greument dues persones abans de ser detingut al seu domicili, volia «venjar» la destrucció de la catedral de Notre-Dame de París, segons ha explicat a la premsa el fiscal de Baiona, Marc Mariée.

Durant l’interrogatori a què ha sigut sotmès pels investigadors, l’autor de l’atac va dirque estava convençut que l’incendi que el 15 d’abril passat va devastar la coberta i la cèlebre agulla de la catedral parisenca havia sigut provocat per membres de la comunitat musulmana.

Tot i que el detingut va admetre la seva voluntat de danyar la mesquita, va negar, en canvi, la seva intenció d’agredir les dues víctimes que es van interposar al seu camí –dos fidels de 78 i 74 anys- i que, segons el fiscal, estan fora de perill però tindran seqüeles permanents a conseqüència dels trets.

Examen psiquiàtric

Per inversemblant que sigui, la tesi que els musulmans són darrere de la catàstrofe de Notre-Dame va engrossir les teories del complot que van florir a les xarxes per explicar l’accident. Però en el cas de Sinké, a la llum del que ha dit en la seva declaració, els investigadors tenen seriosos dubtes sobre la seva salut mental i serà examinat per un psiquiatre per veure si pot ser declarat responsable penalment, ha afegit Mariée. Sinké, de 84 anys, està en detenció provisional acusat de temptativa d’assassinat. De moment, la investigació va a càrrec de la fiscalia de Baiona, tot i que en col·laboració amb la Fiscalia Nacional Antiterrorista.

Al domicili de Sinké, un exmilitar, exfuncionari del Ministeri d’Educació i candidat del Front Nacional en les eleccions departamentals del 2015, es va trobar abundant munició, granades, una pistola automàtica de calibre 9 mil·límetres i un fusell, així com llicències de la federació francesa de tir.

Els veïns de Sinké el descriuen com un home obsessiu que manifestava idees xenòfobes i que no semblava estar bé del cap. El 2014 va publicar un llibre, ‘França a cor obert o mirada sobre la misèria humana’, i fa poc havia enviat un correu dirigit al fiscal de Dax per denunciar el president Emmanuel Macron.