CAS D'ESPIONATGE

Assange, davant del Tribunal de Londres per la seva extradició als EUA

El fundador de WikiLeaks compareix sense la llarga barba que va deixar créixer mentre era a l'ambaixada de l'Equador

monmartinez50505422 demonstrators hold placards during a protest outside of west191021114347 / HANNAH MCKAY

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha comparegut en el Tribunal de Londres per dur a terme una audiència sobre si hauria de ser extradit als Estats Units per enfrontar càrrecs d’espionatge.

Assange, amb un vestit blau marí i un jersei blau cel, va aixecar el puny cap als seguidors a la galeria pública. Estava afaitat, un aspecte que contrastava amb lallarga barba que li havia crescut mentre estava reclòs a l’ambaixada de l’Equador.

Assange, de 48 anys, afronta 18 càrrecs als Estats Units, incloent-hi la conspiració per piratejar computadores del Govern i la violació d’una llei d’espionatge.Estats Units,conspiraciópiratejar computadores violació llei d’espionatge Podria passar dècades a la presó si és declarat culpable.

Assange, nascut a Austràlia, va ocupar titulars internacionals a començaments del 2010 quan WikiLeaks va publicar un vídeo militar classificat dels EUA que mostrava un atac d’helicòpters Apatxe a Bagdad el 2007 que va matar una dotzena de civils, incloent-hi dos empleats de notícies de Reuters. Els admiradors han elogiatAssange com un heroi per exposar el que descriuen com a abús de poder per part dels estats moderns i per defensar la llibertat d’expressió. Els seus detractors l’han pintat com una figura perillosa còmplice dels esforços russos per soscavar la seguretat d’Occident i els Estats Units, i qüestionen que sigui periodista

WikiLeaks va enfurismar Washington al publicar centenars de milers de cables diplomàtics secrets dels EUA que van deixar al descobert avaluacions crítiques dels líders mundials; des delpresident rus Vladimir Putin fins a membres de la família reial saudita.

El 2012 es va refugiar en l’ambaixada de l’Equador a Londres per evitar l’extradició a Suècia, on va ser acusat de delictes sexuals, la qual cosa va negar, i va dir que creia que finalment seria enviat als Estats Units. Va ser tret de l’ambaixada a l’abril després de set anys i va rebre una pena de presó de 50 setmanes per saltar-se la fiança. Aquesta condemna ja es va completar, però encara és a la presó mentre continua el seu cas d’extradició.