GUERRA A SÍRIA

Rússia pren posicions al nord de Síria i exigeix a Turquia que aturi la seva ofensiva

Forces de Moscou s'interposen entre les tropes turques i les governamentals, mentre el Kremlin adverteix Erdogan

zentauroepp50414580 syrian government forces arrive in the town of tal tamr not191015184623 / DELIL SOULEIMAN

Amb la confiança pròpia de qui s’ha convertit ja en l’amo  i senyor del lloc, el Kremlin ha fet aquest dimarts una dura advertència al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al prevenir-lo que no tolerarà que es produeixin enfrontaments armats entre l’Exèrcit del règim d’Assad, el seu aliat, i les forces d’Ankara. Paral·lelament, tropes russes presents a Síria s’han anat instal·lant durant la jornada en bases que fins a data molt recent ocupava el contingent dels EUA, unes imatges carregades de simbolisme que reflecteixen la pèrdua total d’influència de Washington en un país sumit on entraven en col·lisió múltiples potències regionals i mundials. 

«No només crec que els enfrontaments turco-sirians no són de l’interès de ningú, sinó que serien inacceptables; és per aquesta raó que no permetrem que les coses arribin a aquest punt», ha declarat Aleksandr Lavrentiev, enviat del president rus per a Síria, en declaracions recollides per TASS des dels Emirats Àrabs Units, on Vladímir Putin es trobava de visita. A més, Lavrentiev ha previngut Ankara que sota cap concepte permetrà que la presència militar turca a Síria es prolongui en el temps i que, més aviat que tard, les forces del règim sirià hauran de reprendre el control de tota la frontera nord de Síria. «Sempre hem instat Turquia a contenir-se i que l’operació era inacceptable; la seguretat de la frontera nord ha de ser garantida pel desplegament de tropes governamentals sirianes en tota la seva longitud», ha ressenyat.

Desbandada, precipitació i derrota

Segons ha informat el Ministeri de Defensa en un comunicat, soldats russos ja exerceixen de força d’interposició entre els dos exèrcits en alguns possibles punts de fricció, com per exemple a la localitat de Manbij, a uns 15 quilòmetres de la frontera. «La policia militar patrulla al llarg de la línia de contacte entre la República Siriana Àrab i Turquia», diu el text governamental. Els comandaments militars russos, continua la nota, «estan interactuant» amb els turcs.     

Després delpacte entre les milícies kurdes i el règim de Bashar al-Assad sota els auspicis de Moscou, la jornada va estar plena d’imatges que reflecteixen una agra sensació de desbandada, precipitaciói, fins i tot, derrota entre el contingent nord-americà que havia entrenat a les milícies prokurdes, els seusaliats fins fa uns quants dies en la lluita contra Estat Islàmic. En un article exclusiu publicat per la revista Newsweek, una font d’alt grau al Pentàgon que prefereix no revelar el seu nom explica com va donar el relleu als russos a la instal·lació que aquests regentaven a Manjib.

«Com que estàvem a la zona des de fa més temps, hem ajudat ràpidament les tropes russes a conèixer els llocs que fins ara eren insegures», ha relatat. «Ha sigut essencialment una entrega, una cosa ràpida, no conscienciosa; es tractava de marxar amb la major part possible de les nostres cosesi destruir l’equipament sensible que no pot ser traslladat», ha continuat el responsable militar. 

L’operació militar turca i el canvi en el joc d’aliances que aquesta ha provocat està eclipsant el drama humà al nord de Síria. Segons l’ONU, un total de 170.000 persones, entre les quals hi ha 70.000 menors d’edat, s’han vist obligades a abandonar les seves llars a causa dels combats. Les autoritats kurdes han elevat aquesta xifra a 275.000 desplaçats, que es venen a afegir als 11 milions de persones que s’han vist desproveïdes de llar des de l’inici de la contesa a Síria.