Enrenou polític

El Congrés requereix documents a la Casa Blanca en la investigació ucraïnesa

El requeriment arriba després que Trump s'hagi negat a entregar-los per pròpia voluntat

zentauroepp50093450 washington usa 28 09 2019 us president donald trump att190929162603 / YURI GRIPAS POOL

Aquest divendres diversos comitès de la Cambra Baixa dels Estats Units que investiguen els contactes del president, Donald Trump, amb Kíev per iniciar un judici polític en contra seu, van requerir documents al cap de Gabinet de la Casa Blanca, Mick Mulvaney.

Els comitès van dir que el requeriment arriba després que la Casa Blanca s’hagi negat a entregar els documents per pròpia voluntat.

«La Casa Blanca s’ha negat a participar i fins i tot a respondre a múltiples sol·licituds de documents dels nostres comitès de forma voluntària. Després de gairebé un mes, sembla clar que el president ha escollit el camí del desafiament, l’obstrucció i l’encobriment», van afirmar en un comunicat.

«Lamentem profundament que el president Trump ens hagi posat a nosaltres, i al país, en aquesta posició, però les seves accions no ens deixen cap altra opció que emetre aquest requeriment», van dir.

Citacions cada dia

Des que la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, va ordenar a començaments de la setmana passada l’inici de la investigació de judici polític als comitès, les citacions i requeriments s’han succeït gairebé cada dia.

Divendres passat, els comitès van requerir documents al secretari d’Estat, Mike Pompeo, en vista dels creixents dubtes del seu rol en els contactes amb Kíev, i van citar a declarar diversos funcionaris d’aquest departament.

Els comitès de la Cambra Baixa també han requerit documents a l’advocat personal del president, Rudy Giuliani, que va tenir un paper central en la trama ucraïnesa.

Finalment, avui han demanat –tot i que no van emetre un requeriment– documents al vicepresident nord-americà, Mike Pence.

Terratrèmol polític

A l’epicentre del terratrèmol polític que sacseja Washington hi ha la trucada del 25 de juliol en què Trump va pressionar el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè investigués l’exvicepresident i precandidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, i la seva família per presumpta corrupció a Ucraïna.

Trump, a més, va bloquejar una transferència de prop de 400 milions de dòlars en ajuda militar a Kíev fins a setmanes després de la seva trucada amb Zelenski.

La trucada va provocar que un funcionari –suposadament un agent de la CIA– presentés una queixa interna, que després de setmanes de pugna entre el Congrés i el Govern es va fer pública i va provocar l’inici del procés per a un judici polític en contra de Trump