La crisi econòmica veneçolana

Maduro proposa instal·lar horts i galliners escolars per afrontar la crisi

El president de Veneçuela diu que a cada escola han de tenir entre 200 i 300 gallines i que això ajudarà a subministrar aliments als menjadors

L'oposició denuncia al mateix temps que s'han aguditzat els problemes alimentaris

nicolas-maduro-sonrisa-efe

L’economia de la subsistència ha fet un altre gir a Veneçuela. A l’encapçalar un acte pel reinici de les activitats escolars, Nicolás Maduro va proposar criar gallines a les escoles per poblar els deteriorats menjadors escolars. «Enviarem un milió de gallines als liceus», va anunciar a la cadena nacional. El president li va demanar el ministre d’Educació, Aristóbulo Istúriz, que es faci càrrec d’un pla que s’ha d’estendre a la seva fase agricultora. «A tota escola i liceu hi ha d’haver un hort. Hem d’aprofitar aquests espais per produir», va explicar. Els estudiants, a més d’ocupar-se de la matemàtica i la llengua, han d’aprendre a «produir amb les seves mans». Aquesta generació ha de tornar a relacionar-se amb la terra perquè  li «van mutilar la capacitat productiva».

Maduro no ha sigut original en aquest pla avícola. «Tot el poble a produir als patis, a les cases, a les comunitats, als pobles i a les ciutats», va demanar el 2018 i es va deixar filmar recollint els ous que posen les seves 152 gallines. El cap d’Estat va recordar la seva experiència casolana i va dir que ell i Cilia Flores, la seva dona qui, per al protocol estatal és la «primera combatent» de Veneçuela, recullen els ous i els reparteixen entre els familiars. «Això és meravellós». 

«L’ésser humà es va desenvolupar, va evolucionar, perquè va aprendre a utilitzar les mans, i amb les mans, treballant, va desenvolupar el cervell», va apuntar. «Jo li he dit a la vicepresidenta: aconseguim un milió de gallines per portar-les als liceus i a les escoles, és aprenentatge», va insistir. Maduro li va demanar al ministre d’Alimentació, Carlos Leal Tellería, que també recolzi aquesta iniciativa.

L’escassetat alimentària colpeja la societat en el seu conjunt com a conseqüència de l’agreujament de la crisi a partir de les sancions de l’Administració Trump. Però és en el sistema educatiu on l’enfonsament de l’economia exhibeix una de les seves fases més inquietants. D’acord amb la revista ‘Tal Cual’, el Programa d’Alimentació Escolar (PAE) arriba suposadament a  22.800 escoles de tot el país i en total a uns  4,2 milions d’estudiants. No obstant, afegeix, «la realitat és que les escoles no tenen menjar per oferir»

El sistema educatiu ha sigut un refugi dels més humils davant de l’enfonsament de l’economia. «Els pares preferien que els seus fills anessin a l’escola perquè almenys tinguin segur un àpat al dia», assenyala una mestra citada per la publicació. «Hi ha nens que esperen el dinar de l’escola perquè no esmorzen ni sopen a casa seva». Aquesta possibilitat s’ha delimitat. 

UNA COMANDA OPOSITORA

En aquest context, el diputat de l’Assemblea Nacional (AN) Miguel Pizarro, li va demanar al Programa Mundial d’Aliments (World Food Programme) que exigeixin al Palau de Miraflores que habiliti l’assistència per afrontar el problema de la gana. Pizarro és un dels legisladors més actius de l’oposició que lidera Juan Guaidó, a qui els EUA i 54 Governs més van reconèixer com a «president encarregat». Guaidó el va posar al capdavant de la Comissió Especial per al Seguiment a l’Ajuda Humanitària. «Hospitals, escoles i llars pateixen diàriament per l’escassetat d’insummes, medicines i aliments, al punt que la mateixa Organització de les Nacions Unides, s’ha vist en la tasca de reconèixer que almenys set milions de veneçolans avui requereixen d’assistència», va dir Pizzarro.