PROTESTES A L'EXCOLÒNIA

La justícia de Hong Kong prohibeix la manifestació de l'1-O

Els líders socials auguren una afluència massiva de ciutadans el 70è aniversari de la República Popular de la Xina

zentauroepp50136653 riot police officers clash with anti government protesters d190930103449 / ATHIT PERAWONGMETHA

Un tribunal d’apel·lació  de Hong Kong ha fallat mantenir la prohibició, decidida per la Policia la setmana passada, d’una  manifestació per a l’1 d’octubre, Dia Nacional de la Xina, ha informat la radiotelevisió hongkonguesa RTHK.

D’aquesta manera, el Front Civil de Drets Humans (CHRF, per les seves sigles en anglès) va perdre l’apel·lació per dur a terme aquestes manifestacions prodemocràtiques el mateix dia que la Xina commemorarà pomposament el setantè aniversari de la fundació de la República Popular.

Un delslíders  del CHRF, Jimmy Sham, va dir que el tribunal va estar d’acord amb el criteri de la policia, que, «en vista dels últims enfrontaments, hi ha una alta probabilitat que les protestes acabin de manera caòtica, i que el CHRF no pugui garantir la seguretat dels assistents».

Per això, Sham va indicar que el CHRF havia cancel·lat la convocatòria –una marxa des de Causaway Bay fins al districte Central– i va lamentar que les llibertats dels hongkonguesos  es continuïn erosionantllibertats .

Per la seva banda, Bonnie Leung, un altre dels líders del grup que ha convocat les manifestacions més multitudinàries en els últims mesos a Hong Kong, va opinar que molta gent sortirà a protestar dimarts, malgrat la prohibició.

«Enviarem les nostres benediccions a tota la gent que surti als carrers demà, i també us demanem si us plau que aneu amb compte i no feu sacrificis», va apuntar Leung.

Enfrontaments greus

La confirmació del veto a la manifestació del CHRF arriba després d’uncap de setmana d’enfrontaments entre la Policia i alguns manifestants violentscap de setmanad’enfrontaments , amb els quals va haver intercanvi de gas lacrimogen, canons d’aigua amb tint, esprai pebre i detencions d’una banda, i barricades en flames, còctels Molotov i llançament de maons als agents de l’altra.

En cada ocasió que la policia ha denegat una autorització a les manifestacions, la gent ha continuat sortint al carrer de manera espontània i moltes d’aquestes protestes improvisades han acabat amb enfrontaments entre agents i radicals.

Les protestes, que es van convertir en massives al juny arran d’una polèmica proposta de llei d’extradició, s’han succeït durant més de 100 dies a la regió administrativa especial xinesa de Hong Kong i han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics que la regeixen i una oposició a l’autoritarisme de Pequín.

Temes:

Xina Hong Kong