discurs a l'onu

Rouhani descarta qualsevol negociació amb els EUA mentre hi hagi sancions

El president iranià ha acusat Trump d'estar apostant per «l'assassinat en silenci d'una nació»

zentauroepp50034500 18 09 2019 handout 18 september 2019 iran tehran irania190925192358 / - Iranian Presidency dpa

El president iranià, Hassan Rouhani, han descartat aquest dimecres asseure’s a parlar amb els Estats Units mentre no retiri les seves sancions i ha insistit que Teheran no negociarà amb «un enemic que busca que l’Iran es doblegui utilitzant armes de pobresa i pressió». «Voldria anunciar que la nostra resposta a qualsevol negociació sota sancions és negativa», ha assenyalat Rouhani en el seu discurs davant de l’Assemblea General de l’ONU.

El líder iranià ha defensat que, perquè hi hagi una discussió, els EUA han de tornar als seus compromisos sota l’acord nuclear negociat el 2015 i del que va sortir el Govern del nord-americà Donald Trump. «Abandonin les sancions per obrir el camí a les negociacions», ha afirmat Rouhani en resposta a la disposició de Trump a reunir-se i als intents del president francès, Emmanuel Macron, per propiciar aquesta històrica trobada.

El mandatari de l’Estat persa ha acusat els EUA d’estar apostant per «l’assassinat en silenci d’una nació» amb les seves sancions i, a més, de vantar-se’n. «Mai ens hem rendit davant de l’agressió ni les imposicions estrangeres», ha advertit el líder iranià. «No ens podem creure la invitació a negociar de part de persones que han aplicat les sancions més dures de la història contra la dignitat i prosperitat» de l’Iran.

Acord nuclear

Rouhani va insistir que resulta difícil poder entaular negociacions amb els qui «fugen dels tractats i acords», amb referència a la sortida nord-americana de l’acord nuclear. Segons ha dit, «s’ha posat de manifest que els EUA li dona l’esquena als seus compromisos i que Europa no és capaç de complir amb els seus», i ha insistit en les crítiques del seu Govern a Europa, que segons el seu parer no està fent prou per compensar les sancions de Washington i mantenir amb vida el pacte. «La nostra paciència té un límit», ha recalcat el president iranià, per a qui, si no hi ha canvis, «l’única via» per a l’Iran serà «dependre de la dignitat, l’orgull i la força nacional».

La tensió s’ha disparat després delsatacs d’aquest mes contra refineries saudites, dels quals Washington i diverses potències europees han culpat l’Iran. Rouhani ha fet menció en el seu discurs a «incidents recents» que han posat en perill la seguretat al Golf i ha defensat la necessitat de reforçar la cooperació entre els països de la regió i deixar de banda els Estats Units: «Nosaltres som veïns amb vostès, no amb els Estats Units», ha assenyalat als líders de la zona.

A més, ha defensat que «la seguretat de la regió necessita la retirada de les tropes dels Estats Units» i el final de «l’agressió» de l’Aràbia Saudita al Iemen.

Temes:

Iran