70 Aniversari de la República Popular

L'ambaixador Lyu Fan destaca com a «fet inaudit en la història» el creixement de la Xina

«La Xina no tancarà les portes a l'exterior només perquè algun país hagi provocat tensions comercials contra ella», ha assegurat el diplomàtic

zentauroepp50054366 int190925213610 / JOSE LUIS ROCA

Amb una cordial recepció en un cèntric hotel de Madrid, l’ambaixada de la Xina a Espanya ha celebrat aquest dimecres el 70 aniversari de la creació de la República Popular.

Davant d’un nombrós públic format per empresaris, diplomàtics i caps policials i militars, i amb assistència del ministre de Ciència, Pedro Duque, i els secretaris d’Estat per a la Unió Europea, Comerç, Esports i Universitats, l’ambaixador xinès a Espanya, Lyu Fan, ha pronunciat una càlida salutació destacant l’»excel·lent estat» de les relacions entre la Xina i Espanya.

El primer dia d’octubre del 1949 va tenir lloc un canvi històric per al món. L’estat que va néixer llavors, gegantí en territori, tenia un petit producte interior brut: només 100 milions de dòlars. Set dècades després, la seva última dada de PIB ha superat els 13 bilions de dòlars. Aquesta escalada de prosperitat ha sigut qualificada per l’ambaixador Fan com a «canvi estremidor» per les seves dimensions. «La Xina és avui la segona economia, i el primer país industrial, en comerç i en reserves de divises del món», ha descrit.

«En els últims 20 anys, el meu país ha contribuït en un 30% al creixement econòmic del món», ha afirmat el representant diplomàtic xinès en un discurs pel qual han desfilat bones magnituds. En l’últim semestre, per exemple, «l’economia de la Xina ha crescut un 6,3 % interanual, amb la creació de 7,37 milions de llocs de treball nacionals», ha ressenyat.

Lyu Fan ha assenyalat l’any 2020 com el de l’«eliminació de la pobresa absoluta» a la Xina, després d’un procés de constant creixement en el qual «els xinesos han passat de l’alimentació elemental a un nivell de vida modestament acomodat, i han millorat el seu benestar en aspectes com l’educació, la vivenda, l’assistència mèdica i la seguretat social».

L’ambaixador ha volgut destacar com a «fet inaudit en la història» el que en aquests 70 anys de la República Popular de la Xina 700 milions d’indigents rurals han sortit de la pobresa, i ha assegurat que el seu país seguirà pel seu propi camí malgrat l’inestable clima internacional: «La Xina no tancarà les seves portes a l’exterior només perquè algun país hagi fomentat tensions comercials contra ella», ha dit.

Amistat amb Espanya

Avui viuen a Espanya 220.000 ciutadans xinesos, que «s’esforcen a contribuir a aquesta societat», ha afirmat Lyu Fan, per a qui és un tret significatiu de la seva integració l’èxit i la popularitat creixent de les acolorides celebracions de l’any nou xinès a Madrid i altres ciutats espanyoles, «que afegeix elements a la diversitat cultural».

«La nostra cooperació ha aconseguit nous èxits. En els últims set mesos d’aquest any, el comerç bilateral ha sumat els 20.340 milions de dòlars, un augment del 6,5% interanual», ha recordat l’ambaixador, abans de subratllar el creixement del turisme xinès a Espanya, i la cooperació entre el Teatro Real i el Teatre Nacional de la Xina. 

Lyu Fan ha assenyalat, a més, com a «important referent» l’ambient de «col·laboració entre els policies xinesos i espanyols». 

Lyu Fan ha acabat brindant «per l’aniversari de la República Popular de la Xina, pel progrés de les relacions bilaterals, per la felicitat dels dos pobles i per la salut de tots».

Tercer proveïdor, desè client

En un discurs de resposta, el secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea,  Luis Marco Aguiriano, principal representant del Ministeri d’Afers Estrangers en l’acte, ha destacat l’evolució de les relacions entre Espanya i la Xina fins a «cotes desconegudes» fins ara, que ha atribuït en part a la tasca de l’ambaixador en aquests cinc anys en què s’ha creat amb la legació «un sincer afecte».

Luis Marco Aguiriano ha explicat l’actual temperatura de les relacions Espanya/Xina amb brotxades de significatives dades. El 2012, van arribar a Espanya 187.000 visitants xinesos; «avui són cinc vegades més», ha subratllat. Actualment, hi ha 870 empreses espanyoles operant a la Xina, i 13.000 firmes d’aquest país exporten a aquest país.

La República Popular és el tercer proveïdor de l’economia espanyola, i el seu desè client. «Importem més de la Xina que de tot Àfrica o Iberoamèrica, subministradors tradicionals d’Espanya», ha explicat el secretari d’Estat, abans de recordar que la Xina ja és l’onzè país inversor a Espanya. 

«Per a la Xina com per a Espanya és important comptar amb un mercat creixent que generi ocupació estable en moments d’incertesa», ha celebrat el representant d’Exteriors.

Però el seu retrat de les relacions bilaterals s’ha endinsat, a més, en el marc cultural, mostrant Aguiriano la seva satisfacció pel fet que «135 universitats xineses estudien la nostra llengua. La Xina és de fet el país amb més lectorats d’espanyol, 13, i la seu de l’Institut Cervantes a Pequín té ja 4.000 alumnes», ha dit en la seva salutació.

Temes:

Xina