Hi ha nou desapareguts

25 morts en l'incendi d'un barco a Califòrnia

Cinc persones, totes membres la tripulació, han sobreviscut

La nau anava a fer una excursió de busseig a prop de l'illa de Santa Cruz

25 muertos en el incendio de un barco en california / periodico

Almenys 25 persones han mort després que un barco s’incendiés en les últimes hores a prop de l’illa de Santa Cruz, al sud de Califòrnia (Estats Units), ha informat dilluns un portaveu del Departament de Bombers del Comtat de Ventura. Al barco, el 'Conception', hi viatjaven 39 persones, sis eren tripulants i la resta eren un grup que anava a fer submarinisme. Cinc membres de la tripulació han sigut rescatats i hi ha nou desapareguts, segons l’últim balanç.

La Guàrdia Costanera va rebre una trucada de socors sobre les 03.15 hora local (10.15 hora GMT) i va enviar ràpidament equips al lloc, però el vaixell es va enfonsar mentre provaven d’apagar el foc. "No puc respirar", va dir un dels seus tripulants en la trucada de socors, la gravació entretallada de la qual van publicar diverses cadenes de televisió locals.

"¿No té cap tipus d’equip contra incendis a bord? ¿Ni un extintor?", preguntava al seu interlocutor al vaixell el responsable de la Guàrdia Costanera que va atendre la trucada, sense rebre una resposta audible, d’acord amb la cadena CNN. "Quan va arribar la trucada, el barco ja estava completament envoltat en flames", va relatar la capitana Monica Rochester, comandant de la Guàrdia Costanera de Los Angeles-Sector Long Beach, en una conferència de premsa.

Causes desconegudes

Es desconeixen els motius de l’incendi del 'Conception', una embarcació de la companyia de submarinisme Truth Aquatics que va partir dissabte des de Santa Barbara per a una excursió de busseig i tenia previst tornar a la costa est el mateix dilluns cap a les 17.00 hora local (00.00 hores).

Els equips de rescat de Califòrnia continuaran buscant possibles supervivents, va informar Mike Eliason, el portaveu del Departament de Bombers del Comtat de Santa Barbara, en declaracions a la cadena de notícies CNN. No obstant, després de diverses hores de recerca sota una densa boira, l’oficina forense de l’agutzil del comtat de Santa Barbara es preparava per a la possibilitat de no trobar més tripulants vius.

La majoria dels tripulants del barco estaven dormint sota la coberta de l’embarcació quan es va declarar l’incendi dilluns a la matinada, segons la Guàrdia Costanera. Els cinc supervivents –dos d’ells amb ferides a una cama– eren membres de la tripulació que estaven desperts sobre la coberta i van saltar a l’aigua, on van ser rescatats per una embarcació de lleure anomenada ‘Grape Escape’ i portats a la costa, va explicar la Guàrdia Costanera.

¿Fet criminal?

Les autoritats no tenen raons per sospitar sobre un acte criminal, però tampoc han descartat aquesta possibilitat, i indaguen igualment en l’opció que anessin els tancs de propà a bord del vaixell els que provoquessin una ignició, segons Brown.

Truth Aquatics, una empresa de Santa Barbara amb cert prestigi en el món del busseig, va evitar fer comentaris als mitjans de comunicació, però la Guàrdia Costanera va indicar a la cadena CNN que estava treballant amb ells per respondre al desastre.

El ‘Conception’ està en circulació des de fa gairebé quatre dècades, des del 1981, però va superar sense problemes les seves últimes inspeccions de seguretat, el febrer i l’agost del 2018, segons informes de la Guàrdia Costanera citats pel canal local de NBC.

Una inspecció el 2016 va trobar un problema al detector de calor a la galera i una altra el 2014 va concloure que hi havia fugues a la mànega, però els documents indiquen que aquests problemes es van resoldre ràpidament.