Violenta càrrega policial al metro de Hong Kong

Els activistes prodemocràcia han convocat una altra protesta per a aquest diumenge

prince / Ring Yu (AP)

 Les protestes prodemocràtiques de dissabte a Hong Kong han acabat amb violentes càrregues policials almetro  de la ciutat. Almenys cinc persones estan en estat greu després delsenfrontaments  amb la policia, segons han informat aquest diumenge fonts dels serveis sanitaris citades per la radiotelevisió local RTHK.

Els vídeos gravats per testimonis mostren com una vintena d’agents irrompen als vagons  del metro al’estació de Prince Edward i colpegen els passatgers. Les càrregues es reprodueixen a les andanes i les escales mecàniques.

“Tothom va començar a xisclar ‘que venen, que venen, estan bojos’. Van entrar al vagó i van començar a colpejar tothom. Vaig sortir corrents, però vaig veure com la policia utilitzava les porres i colpejaven la mateixa persona al cap, fins i tot quan ja estava ferida en una cantonada”, ha relatat Lai, de 31 anys, que tornava a casa després de participar en les protestes.

Segons les fonts sanitàries citades RTHK, 31 persones han sigut hospitalitzades, de les quals 18 havien sigut donades d’alta a les 08.00 hora local d’avui (00.00 de diumenge hora espanyola), mentre que 8 més continuen rebent tractament mèdic, tot i que es mantenen estables.

Desafiament a la prohibició de la protesta

Els incidents al metro rematen una jornada en què policia i manifestants es van enfrontar a diversos punts de la ciutat semiautònoma. Milers de persones van desafiar la prohibició policial a manifestar-se en el cinquè aniversari de la decisió de les autoritats xineses de no permetre el sufragi universal i lliure per elegir el cap del Govern hongkonguès, germen de la ‘revolució dels paraigües’.

Els enfrontaments van començar a la tarda, però es van prolongar fins ben entrada la nit, i primer es van limitar a Causeway Bay i Wan Chai, tot i que després es van estendre per Tsim Sha Tsui i Mong Kok. La policia va recórrer una vegada més al gas lacrimogen i als canons d’aigua, mentre que els manifestants van llançar còctels molotov i van calar foc a barricades improvisades.

Avui, una altra manifestació

Per a aquest diumenge hi ha convocada una altra protesta. Els convocants intentaran tallar l’accés a l’aeroport i celebrar un míting davant el consolat britànic a Hong Kong, en què pressionaran Londres perquè declari incomplerta la Declaració Sino-Britànica de 1984.

Després de recuperar la sobirania del territori de mans britàniques el 1997, i sota la fórmula ‘Un país, dos sistemes’, la Xina es va comprometre a mantenirl’autonomia de Hong Kong i a respectar fins al 2047 una sèrie de llibertats de què no gaudeixen els ciutadans de la Xina continental.

Les protestes van començar el mes de març passat com a oposició a una polèmica proposta de llei d’extradició que, segons advocats i activistes, podria haver permès aPequín accedir a “fugitius” refugiats a l’excolònia britànica.

Tot i que a començaments de juliol les autoritats hongkongueses van declarar “morta” aquesta proposta de llei, els manifestants exigeixen que es retiri oficialment i han ampliat les seves demandes amb l’objectiu de millorar els mecanismes democràtics de la ciutat i, en definitiva, oposar-se a l’autoritarisme xinès.

D’altra banda, Pequín assegura que darrere de les protestes hi ha una “mà negra” i assenyala “algunes forces dels Estats Units” com a responsables. 

Temes:

Xina Hong Kong