El president iranià exigeix que s'aixequin les sancions per reunir-se amb Trump

"No estem buscant només una foto", ha afirmat com a resposta a les expectatives generades pel G7

zentauroepp49582310 18 06 2019 has n rohani politica internacional iranian 190827083653 / - Iranian Presidency dpa

El president iranià, Hassan Rouhani, va assegurar aquest dimarts que perquè la situació canviï i es produeixin "desenvolupaments positius" els Estats Units han "d’eliminar totes les sancions" imposades a l’Iran.

"No estem buscant simplement fer-nos una foto amb algú", va dir Rouhani l’endemà que a la cimera del G7 es parlés d’una possible reunió amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, per rebaixar les actuals tensions

El president francès, Emmanuel Macron, va expressar la seva convicció que el G7 havia creat les condicions perquè Rouhani i Trump s’asseguin a negociar i aconsegueixin un acord. Els Estats Units es van retirar unilateralment el 2018 del pacte nuclear firmat el 2015 per l’Iran, Rússia, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit, al considerar-lo desequilibrat i “ridícul”.

Washington va reintroduir llavors les sancions que ofeguen el règim iranià, que, al seu torn, ha multiplicat les provocacions a l’estret d’Ormuz i ha reiniciat el seu procés d’enriquiment d’urani.

Tornada als compromisos

Tots els membres del G-7 estan d’acord que l’Iran no ha d’arribar a tenir armament nuclear i ha d’evitar escaramusses a la regió. No queda clar si Macron ha aconseguit persuadir Trump per suavitzar les sancions. En tot cas, França intenta que Teheran torni a complir els seus compromisos. Trump, que va donar el seu vistiplau a la visita de Zarif a Biarritz, va dir estar disposat a reunir-se amb el líder iranià, Hassan Rouhani, "si es donen les circumstàncies".