REPARTIMENT ENTRE SIS PAÏSOS

L''Ocean Viking' desembarcarà a Malta

Els immigrants es repartiran entre sis països europeus: Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania

getthumbsbyfilename2

Les ONG que treballen amb el barco 'Ocean Viking', Metges sense Fronteres i SOS Méditerrané, estan més tranquil·les pels 356 migrants que van rescatar davant les costes de Líbia una vegada que s’ha anunciat el seu desembarcament a Malta i el seu posterior repartiment per sis països europeus. "Estem alleujats per aquestes 356 persones", va destacar Frédéric Pénard, portaveu de SOS Méditerranée, que va agrair a Malta, a la Comissió Europea i a aquests sis països (França, Alemanya, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania) la seva implicació per a la solució pactada.

Pénard va fer notar que la situació a bord "és molt precària" perquè alguns dels migrants van ser rescatats ja fa 14 dies, i dos estan sent tractats per malalties cròniques. Per això, va demanar que els estats europeus posin en marxa un dispositiu que tingui caràcter preventiu i permanent perquè no es torni a repetir el temps d’espera que s’ha viscut amb l’'Ocean Viking' i amb el vaixell 'Open Arms'.

A l’espera d’instruccions

El portaveu va dir que el barco encara no ha rebut instruccions de les autoritats malteses, i que està a unes 50 milles nàutiques de Malta. Segons el primer ministre d’aquest país, Joseph Muscat, seran embarcacions de la seva Armada les que aniran a buscar els migrants fins a aigües internacionals i els portaran a terra ferma.

Una vegada s’hagi produït aquesta operació, el barco humanitari haurà d’anar cap a un port encara per determinar per aprovisionar-se de carburant i queviures, així com per canviar una part de la tripulació, que es compon de 33 persones. El portaveu de SOS Méditerranée va indicar que "molt ràpidament" tornarà a les seves tasques de rescat al Mediterrani central, que considera una zona desatesa pels barcos oficials i on continua morint gent que es llança al mar.

El Govern francès ha anunciat aquest divendres que l’‘Ocean Viking’, que porta 356 immigrants a bord,atracarà a Malta, on desembarcarà aquestes persones que seran repartides entre sis països europeus.

El primer ministre maltès, Joseph Muscat, va informar a les xarxes socials que "després d’un debat amb la Comissió Europea i diversos Estats membres, a saber França i Alemanya, Malta va acordar formar part de la solució per a la paràlisi de l’'Ocean Viking', que compta amb 356 persones a bord, sense perjudicar la seva posició legal".

El mandatari va explicar que Malta traslladarà aquestes persones a vaixells de la seva Armada, fora d’aigües territorials, i els portaran "a terra ferma", on seran resituats entre els sis països esmentats. "Cap es quedarà a Malta", va apuntar el primer ministre.

Urgències a bord

El 21 d’agost passat, SOS Méditerranée va advertir que l’embarcació necessitava una solució "ràpida" per desembarcar els seus 356 immigrants –entre els quals 103 menors, la majoria no acompanyats– i evitar que la situació degenerés a bord.

L’‘Ocean Viking’ va dur a terme quatre rescats successius entre el 9 i el 12 d’agost passats, i des d’aleshores esperava a una distància equidistant d’Itàlia i Malta que algun país europeu li autoritzés un port on poder desembarcar aquestes persones.