el futur d'europa

Johnson condiciona un acord del 'brexit' a l'eliminació de la salvaguarda irlandesa

El primer ministre britànic afirma que si s'eliminés aquesta clàusula, seria possible que el Parlament aprovés un acord amb Brussel·les per a la sortida de la UE

49490000 601 / Peter Nicholls (AP)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat a la Unió Europea (UE) que prescindeixi de la salvaguarda irlandesa (o ‘backstop’) després del ‘brexit’ per considerar aquest mecanisme "inviable" i "antidemocràtic". En la missiva, divulgada ahir a la nit, dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, el líder 'tory' argumenta que el controvertit mecanisme dissenyat a fi d’evitar una frontera física entre les dues Irlandes, podria soscavar el procés de pau a Irlanda del Nord. 

La salvaguarda preveu que el Regne Unit es quedi en la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic, fins que les dues parts pactin un nou marc de relacions, un procés que pot durar anys.

Segons Johnson, si s’eliminés aquesta clàusula, seria possible que el Parlament aprovés un acord per al ‘brexit’, que s’executarà el pròxim 31 d’octubre de manera abrupta tret que es facin progressos en aquest sentit.

Forma de compromís

Fins ara, Brussel·les ha mantingut que aquest ‘backstop’ ha de formar part de l’acord de sortida i no pot canviar-se pel seu paper per mantenir els acords de pau firmats a Irlanda del Nord el 1998, que exigeixen que no hi hagi una frontera entre la República d’Irlanda i la regió britànica d’Irlanda del Nord.

Johnson insisteix en l’esmentada carta que aquesta eina podria ser reemplaçada per alguna altra forma de compromís, com algun arranjament duaner alternatiu durant el període de transició de dos anys després del ‘brexit’, per provar d’evitar una frontera física. "Hi ha molt poc temps. Però el Regne Unit està llest per avançar de manera ràpida i, atès el grau de terreny comú que ja s’ha aconseguit, confio que la Unió Europea estarà disposada a fer el mateix", va indicar Johnson.

Reunió amb Merkel i Macron

El cap de l’Executiu creu que la salvaguarda és "inconsistent amb la sobirania del Regne Unit" i considera que no podria formar part de cap acord de sortida. A més, opina que podria "debilitar el delicat equilibri" de l’acord de Divendres Sant. “També estic igualment confiat que el Parlament sigui capaç d’actuar amb rapidesa si podem arribar a un acord satisfactori que no contingui el 'backstop’”, va afegir.

Està previst que Johnson viatgi aquesta setmana a París a reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, i a Berlín, per trobar-se amb la cancellera germànica, Angela Merkel, abans de la cimera del G7 el pròxim cap de setmana