EMBARCACIÓ BLOQUEJADA

Els EUA intenten retenir el petrolier iranià que va ser alliberat a Gibraltar

El Departament de Justícia acusa el 'Grace 1', que va ser capturat per ordre del Regne Unit fa més d'un mes, d'assistir la Guàrdia Revolucionària en el transport de cru a Síria

afp 1jk2bl / JORGE GUERRERO (AFP)

La justícia dels EUA intenta que no salpi el petrolier iranià que va estar retingut pel Regne Unit durant més d’un mes a Gibraltar i que va ser alliberat aquest dijous. Un tribunal va ordenar divendres (la matinada de dissabte a Espanya) la captura i confiscació de la nau ‘Grace 1’, a la qual acusa de  violar les sancions contra Teheran. A més de la confiscació del barco de càrrega, el tribunal federal nord-americà que ha emès la mesura també ha sol·licitat la confiscació de tot el petroli que porta de càrrega (uns 2,1 milions de barrils) i de 995.000 dòlars. El petrolier continuava avui ancorat davant les costes de Gibraltar.

El Govern dels Estats Units acusa el petrolier d’haver assistit a la Guàrdia Revolucionària –considerada un grup terrorista per Washington– en el transport de cru a Síria. Segons el Departament de Justícia, existeixen documents que demostren "un esquema per accedir il·legalment al sistema financer dels EUA per recolzar els enviaments il·lícits a Síria des de l’Iran per part de la Guàrdia Revolucionària".

"L’esquema –va afegir el departament en un comunicat–, fomentat pels viatges enganyosos del 'Grace 1', involucra múltiples parts afiliades a la Guàrdia Revolucionària. Una xarxa de companyies fantasma suposadament van blanquejar milions de dòlars per recolzar aquests enviaments".

Interceptat el 4 de juliol

El 'Grace 1' va ser interceptat i abordat el 4 de juliol a prop de la costa de Gibraltar per les sospites que pogués transportar cru a una refineria de Síria, país subjecte a sancions de la Unió Europea (UE), però les autoritats iranianes van negar que anés cap al país àrab.

Gibraltar va alliberar el vaixell de càrrega aquest dijous després de rebre garanties de Teheran que el cru no serà desembarcat a Síria. També van posar en llibertat el seu capità, de nacionalitat índia, i la seva tripulació, entre els quals hi ha indis, pakistanesos i ucraïnesos, però cap iranià. Després de l’alliberament de l’embarcació de càrrega, Washington va advertir que actuaria en conseqüència amb el 'Grace 1'.

"Els membres de la tripulació de vaixells que ajuden la Guàrdia Revolucionària mitjançant el transport de petroli des de l’Iran poden no ser elegibles per a visats o l’admissió als EUA", van assegurar les autoritats nord-americanes. "La comunitat marítima –van afegir– ha de ser conscient que el Govern dels Estats Units té la intenció de revocar els visats en poder dels membres de les esmentades tripulacions".

Conflicte diplomàtic

La captura del 'Grace 1' va causar un conflicte diplomàtic entre el Regne Unit i l’Iran, que va qualificar el fet d’"acte de pirateria marítima" i va advertir que el seu país respondria "en el moment apropiat". Dies després, l’Iran va capturar a l’estret d’Ormuz el petrolier britànic ‘Stena Impero’, que encara no ha sigut alliberat.

Ormuz és un pas estret entre l’Iran i Oman pel qual creua una cinquena part del petroli mundial i que les autoritats iranianes han amenaçat de bloquejar si les sancions dels EUA els impedeixen exportar el seu cru.

L’incident amb els barcos de càrrega s’engloba dins d’un clima de tensió entre Teheran i Washington per les sancions imposades pel Govern de Donald Trump després del seu abandonament del pacte nuclear amb l’Iran.