propalestines

Israel prohibeix l'entrada a dues congressistes musulmanes dels EUA

La decisió del Govern de Tel Aviv es produeix després que el president nord-americà, Donald Trump, ho suggerís en un tuit

zentauroepp49448180 file in this feb 5 2019 file photo rep ilhan omar d m190815165521 / J Scott Applewhite

Les relacions entre Israel i el Partit Demòcrata dels Estats Units podrien veure’s ressentides per la decisió del Govern israelià de prohibir l’entrada al país a les congressistes demòcrates Ilhan Omar i Rashida Tlaib pel seu recolzament al moviment de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel (BDS).

La viceministra d’Exteriors israelià, Tzipi Hotovely, ha confirmat aquest dijous que el Govern ha decidit denegar l’entrada a Israel a les dues polítiques en una visita oficial que havia d’iniciar-se dissabte. "No permetrem que els qui neguen el nostre dret a existir en aquest món entrin a Israel", ha assenyalat Hotovely a l’emissora israeliana Kan.

L’anunci s’ha produït després que el president dels EUA, Donald Trump, instés Israel, via Twitter, a no permetre que Omar, de 37 anys, i Tlaib, de 43, entressin al país, perquè són "una desgràcia". "Israel mostraria una gran debilitat si permetés la visita de la representant Omar i la representant Tlaib. Odien Israel i tot el poble jueu, i no hi ha res que es pugui dir o fer per canviar les seves opinions", ha tuitejat Trump.

Al febrer, Omar va haver de disculpar-se després que els líders demòcrates condemnessin unes declaracions que va fer respecte al ‘lobby’ proisraelià als EUA en les quals recorria a estereotips antisemites.

It would show great weakness if Israel allowed Rep. Omar and Rep.Tlaib to visit. They hate Israel & all Jewish people, & there is nothing that can be said or done to change their minds. Minnesota and Michigan will have a hard time putting them back in office. They are a disgrace!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 d’agost del 2019

Segons una font israeliana citada per l’agència Efe, Netanyahu es va reunir ahir amb els ministres d’Exteriors, Seguretat Interna i Interior per prendre una decisió "d’acord a la llei israeliana" del 2017 per la qual es pot impedir l’entrada a qui recolzi la campanya de BDS.

Poc després que Omar i Tlaib anunciessin, al juliol, la seva intenció de visitar Israel i els territoris palestins, l’ambaixador israelià a Washington, Ron Dermer, va assegurar que no es negaria l’ingrés a Israel a cap membre del Congrés.

Visita privada

Omar, nascuda a Somàlia i representant per Minnesota, i Tlaib, congressista per Michigan i d’origen palestí, han qüestionat Israel i han instat empreses, artistes i universitats a boicotejar-lo.

Un alt càrrec israelià ha dit que Netanyahu podria permetre que Tlaib entri a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel, per veure els seus familiars en una visita privada.

Diversos diplomàtics israelians han advertit avui que si Netanyahu decidia prohibir l’entrada al país d’Omar i Tlaib, les primeres congressistes musulmanes, la relació d’Israel amb el Partit Demòcrata resultaria seriosament perjudicada, segons el diari 'Haaretz'.

L’aspirant presidencial i senadora demòcrata Elizabeth Warren ha criticat la decisió del Govern israelià en el seu compte de Twitter: "Israel no avança en la seva causa com una democràcia tolerant o un aliat infrangible dels EUA al prohibir que membres electes del Congrés el visitin a causa de les seves opinions polítiques. Això seria vergonyós, sense precedents”.