INFORME DE L'ONU

Més civils afganesos van morir en mans del Govern i l'OTAN que dels talibans

Més del 83% dels morts i ferits per bombardejos es van deure a atacs de les forces internacionals a l'Afganistan

El nombre global de víctimes civils en el conflicte s'ha reduït un 27%

zentauroepp49250052 herat afghanistan 28 07 2019 afghan soldiers attend the190730113636 / JALIL REZAYEE

Més civils afganesos van ser assassinats per les forces afganeses i de l’OTAN que pelstalibans i altres militants en la primera meitat del 2019, segons les xifres de l’ONU. Aquesta conclusió es desprèn de l’informe de les Nacions Unides sobre víctimes civils en el conflicte afganès durant la primera meitat del 2019.

La Missió de l’ONU a l’Afganistan (UNAMA) ha denunciat que, en la primera meitat de l’any, s’haduplicat el nombre de morts civils en bombardejos aeris de les tropes internacionals i afganeses a l’Afganistan respecte al mateix període del 2018, amb un total de 363 morts, 89 d’ells menors.

"La UNAMA continua expressant la seva preocupació per l’augment de civils afectats com a resultat d’operacions aèries", assegura un portaveu de la missió en un comunicat. Les xifres reflecteixen un total de 363 morts –"més del doble" que el mateix període anterior– i 156 ferits.

Segons el document, més del 83% dels morts i ferits per bombardejos es van deure a atacs de les forces internacionals l’Afganistan, el 9%, a les forces aèries afganeses i el 8% restant no va poder ser identificat.

Objectiu, “víctimes zero”

LaUNAMA  va destacar, no obstant, un aspecte positiu en el nombre global de víctimes civils en el conflicte, a l’haver-se reduït en un 27% amb un total 1.366 morts i 2.446 ferits respecte al mateix període de l’any anterior, quan es van registrar xifres rècord des que l’ONU va començar a recopilar aquest tipus de dades el 2009.

El director de la UNAMATadamichi Yamamoto, ha avisat, no obstant, que no s’han de mostrar autocomplaents amb aquesta reducció, ja que l’objectiu principal és el de "víctimes zero", com ha recordat aquest mes a Doha durant les converses entre representants nord-americans, de la societat afganesa i dels talibans.

"Tothom va sentir el missatge alt i clar per part dels delegats afganesos en les converses a Doha: '¡Reduïu les víctimes civils a zero!'", va remarcar Yamamoto en l’informe, que va cridar l’atenció a totes les parts perquè compleixin el compromís.

A més, ha remarcat que entre les víctimes civils totals, al voltant d’un30% són menors, amb 327 morts i 880 ferits.

Reacció de comunitat internacional 

D’acord amb el text, els grups oposats al Govern afganès continuen causant la major part de les víctimes civils, el 52% del total, tot i que van reduir un 43% el nombre de víctimes causades respecte al mateix període de 2018, degut sobretot a un descens en l’úsd’artefactes explosius, que encara representen el 28% del total, amb 206 morts i 859 ferits.

Per la seva part, el principal motiu de víctimes civils segueixen sent els combats terrestres, amb un 33% del total, amb 289 morts i 985 ferits, mentre que les operacions aèries suposen el 14%.

Les forces internacionals han rebutjat les dades dela UNAMA i han criticat una metodologia poc "creïble" a l’hora de comptabilitzar les víctimes. Fa servir "fonts amb informació limitada i amb conflictes d’interès", ha dit el portaveu de les tropes dels EUA i de l’OTAN a l’Afganistan, el coronel Sonny Leggett.

"Col·laborem estretament amb la direcció de les forces de seguretat afganeses per prevenir les víctimes entre no combatents i investiguem les denúncies creïbles. Les forces nord-americanes a l’Afganistan rebutgen els mètodes i resultats de la UNAMA", ha sentenciat el portaveu.

Després de gairebé dues dècades de conflicte, l’Afganistan es troba en una etapa de cert optimisme a causa de l’avenç de les negociacions entre representants nord-americans i els talibans, que insisteixen en la necessitat que els EUA retirin les seves tropes com més aviat millor del país perquè el diàleg de pau entri en una nova fase