TORNA LA INJECCIÓ LETAL

El govern de Trump reactiva la pena de mort a nivell federal

Després de 16 anys de moratòria les execucions es reiniciaran el mes de desembre amb cinc ja planejades

Se substituirà el còctel de tres fàrmacs per una injecció letal únicament amb pentobarbital

sdedfsdfsdf

El Departament de Justícia del govern de Donald Trump ha anunciat aquest dijous que tornarà a aplicar la pena de mort en casos federals, posant a partir del mes de desembre fi a una moratòria informal que havia estat en vigor als Estats Units des del 2003.

"Devem a les víctimes i les seves famílies complir la sentència imposada pel nostre sistema judicial", ha declarat en el comunicat en el qual s’ha anunciat la decisió el fiscal general, William Barr, que ja ha donat instruccions al Departament de Presons d’organitzar cinc execucions entre el 9 de desembre i el 15 de gener a la presó de Terre Haute (Indiana). Els reus assenyalats, ha destacat Barr en el comunicat, estan "condemnats per assassinar i en alguns casos torturar i violar els més vulnerables de la societat: nens i avis". L’horror dels casos pels quals van ser sentenciats a mort està descrit en detall en la nota de Justícia.

Recolzament creixent amb Trump

La decisió promet reactivar una vegada més el debat sobre la pena de mort als EUA, un càstig que des dels anys 90 havia anat perdent progressivament recolzament entre la població, però el suport de la qual ha tornat a despuntar lleugerament des de l’arribada de Trump a la Casa Blanca segons dades del centre Pew. L’aclaparadora majoria de candidats demòcrates a la nominació per a les eleccions presidencials del 2020 recolzen la seva abolició.

La reactivació de les execucions federals sota el govern de Trump serà possible gràcies a un canvi en el protocol que reemplaça el polèmic còctel de tres fàrmacs amb els quals s’aplicava abans la injecció letal per l’ús exclusiu de pentobarbital. Aquest canvi ja s’ha començat a aplicar en alguns estats que han buscat alternatives després de nombrosos casos d’execucions agòniques.

Tot i que el Tribunal Suprem va declarar tant el 2008 com el 2015 que la injecció letal no viola la vuitena esmena de la Constitució, que prohibeix un càstig "cruel i inhumà", diverses companyies farmacèutiques han deixat en els últims anys de proveir components a les presons i s’ha estat experimentat amb noves fórmules, incloent la d’utilitzar únicament el pentobarbital.