PROVINENT DE L'IRAN

Aturat a Gibraltar un superpetrolier que transportava petroli a Síria, vulnerant les sancions de la UE

El barco, provinent de l'Iran, hauria envoltat la costa africana, evitant passar pel canal de Suez

El superpetrolier 'Grace 1', transportava cru a la refineria de Baniyas, a l'est de Síria

zentauroepp48930394 singapore strait singapore 29 03 2015 file a handou190704132345 / TONY HOGWOOD MARINETRAFFIC HAN

Les autoritats de Gibraltar han interceptat a primera hora d’aquest dijous  el petrolier ‘Grace 1’ que transportava cru a la refineria de Baniyas, a l’est Síria, vulnerant les sancions decretades per la Unió Europea contra el país àrab.

Segons les dades de Refinitiv Eikon mapping, el petrolier, presumptament provinent de l’Iran i amb bandera panamenya, hauria envoltat la costa africana pel cap de les Agulles, evitant així passar pel canal de Suez. La intercepció es va produir en el moment en què el petrolier estava desaccelerant, en una zona que els barcos utilitzen per proveir-se.

El ministre en cap de Gibraltar, Fabian Picardo, ha emès un comunicat afirmant que hi ha "raons per creure que el petrolier portava el seu carregament a la refineria de Baniyas a Síria [...] propietat d’una entitat subjecta a les sancions de la Unió Europea contra Síria".

"Agraïm aquesta acció per fer complir les sancions de la UE contra el règim sirià i felicitem les autoritats gibraltarenyes per haver dut a terme de forma satisfactòria les accions d’aquest matí", ha destacat el portaveu de la primera ministra britànica, Theresa May, considerant que "l’operació envia un missatge clar que la vulneració de les sancions és inacceptable".

"Vull agrair als valents homes i dones dels Marines, a la policia de Gibraltar, al servei de Duanes de Sa Majestat i a l’Autoritat Portuària de Gibraltar la seva feina per assegurar la detenció del barco i la seva càrrega", ha afirmat el ministre en cap de Gibraltar. "Estiguin segurs que Gibraltar continuarà estant segur i compromès amb l’ordre legal internacional", ha conclòs.

La Comissió Europea no ha volgut fer cap comentari sobre aquesta qüestió, al·legant que no tenia cap informació del cas i que la implementació de les sancions és responsabilitat dels estats membres.

Les sancions de la Unió Europea contra el règim sirià van entrar en vigor el maig del 2011, després de l’inici de la sagnant repressió que Bashar al-Assad va exercir contra els manifestants que exigien la democratització del règim, en el marc de les revoltes conegudes popularment com a Primavera Àrab.