TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

L'Iran abandonarà més compromisos del pacte nuclear arran de la imposició de sancions dels EUA

afp 1g97lv / HO (AFP)

L’Iran abandonarà "amb determinació", a partir del 7 de juliol, més compromisos dels que va adquirir el 2015 al firmar un acord sobre el seu programa nuclear amb sis potències mundials, segons ha informat l’agència de notícies iraniana Fars. La decisió es produeix després que els EUA hagin imposat sancions al líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, i a vuit comandants de la Guàrdia Revolucionària, un càstig que arribarà al ministre d’Exteriors, Mohamed Yavad Zarif, i a altres càrrecs.

El president iranià, Hassan Rouhani, ha assenyalat que les sancions demostren que Trump menteix quan diu que vol negociar, com ha assegurat avui a Jerusalem l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Bolton. Per primera vegada, Bolton ha mantingut una trobada trilateral amb el seu homòleg rus i israelià, Nikolai Pàtruixev i Meir Ben-Shabat, per parlar sobre l’Iran i Síria.

Línies vermelles

"Si [els EUA] són honestos, ¿per què sancionen el ministre d’Exteriors de l’Iran al mateix temps que al·leguen que volen negociar? És evident que menteixen", ha afirmat Rouhani, segons la web oficial de la presidència iraniana

."Quan un avió creua les nostres fronteres, ha creuat la nostra línia vermella i tenim dret a defensar-nos", ha remarcat respecte al dron dels EUA abatut per l’Iran el 20 de juny.

El portaveu iranià d’Exteriors, Abas Musaví, ha assenyalat a Twitter que amb les sancions "Trump està destruint tots els mecanismes internacionals per mantenir la pau i la seguretat".

En aquesta xarxa social ha respost Trump: "La declaració insultant i molt ignorant que l’Iran ha fet pública avui només mostra que no entenen la realitat. Qualsevol atac de l’Iran contra una cosa americana s’enfrontarà a una gran força arrasadora. En algunes zones, arrasar significa erradicar. No més John Kerry & Obama!", ha escrit Trump.

Elevat nombre de morts

La tensió entre els EUA i l’Iran s’ha disparat en els últims dies. Després de la demolició iraniana d’un dron nord-americà al golf Pèrsic, Trump va assegurar que havia frenat un atac contra l’Iran que hauria matat 150 persones. Els EUA van firmar l’acord nuclear amb l’Iran, juntament amb França, el Regne Unit, Alemanya, la Xina i Rússia, però es van retirar del pacte el 2018. 

Moscou s’oposa a la visió de Trump. Pàtruixev ha rebutjat aquest dimarts la seva idea que "la principal amenaça per a la seguretat regional" és l’Iran i ha afirmat que els bombardejos israelians a Síria contra les forces iranianes són "indesitjables". Moscou té "la impressió que Washington està cremant ponts".

 

Temes:

Iran