ANUNCI DE WASHINGTON

Els EUA prohibeixen els creuers a Cuba i hi restringeixen les visites culturals

A partir de demà estaran prohibits els viatges culturals i educatius de contacte amb el poble cubà, coneguts en anglès com a 'people to people'

undefined48475842 tourists enjoy a view of the city in havana cuba june 4 2190604212816 / ALEXANDRE MENEGHINI

El Govern dels EUA prohibirà a partir d’aquest dimecres els creuers a Cuba i hi restringirà les visites culturals dels ciutadans nord-americans, en un nou intent per asfixiar l’economia cubana i respondre al seu “paper desestabilitzador” a l’Amèrica Llatina.

Les mesures anunciades aquest dimarts endureixen l’embargament comercial a l’illa i busquen pressionar l’Havana perquè retiri el seu recolzament al president veneçolà, Nicolás Maduro.

En un comunicat, el Departament d’Estat va assegurar que l’objectiu és acabar amb el “turisme velat”, que, segons el seu parer, “ha servit per omplir les butxaques dels militars cubans, que són la mateixa gent que dona suport a Nicolás Maduro a Veneçuela i que reprimeix el poble cubà a l’illa”.

A partir de demà estaran prohibits els viatges culturals i educatius de contacte amb el poble cubà, coneguts en anglès com a ‘people to people’ i que van permetre que milers de nord-americans visitessin l’illa després del desglaç iniciat el 2014 pels presidents dels EUA, Barack Obama, i cubà, Raúl Castro.

Prohibició generalitzada

Per regla general, els nord-americans tenen prohibit fer turisme a Cuba, però fins ara hi podien viatjar si complien algunes de les 12 categories existents: visites governamentals, activitats de mitjans de comunicació o centres d’investigació, projectes educatius, religiosos i mèdics, entre d’altres.

Ara, aquestes categories quedaran reduïdes a 11 a causa de l’eliminació de la classificació ‘people to people’.

Les normes, però, inclouen una excepció: es permetran aquells viatges educatius en aquesta categoria sempre que els viatgers ja hagin completat una transacció (com la compra d’un vol o la reserva d’un hotel) abans del 5 de juny, quan entren en vigor les mesures.

Els grans perjudicats per aquesta mesura seran institucions com la National Geographic, el grup de museus Smithsonian i el Museu Metropolità de Nova York (MET), que organitzaven viatges culturals a Cuba, segons explica a EFE Christopher Sabatini, expert en l’Amèrica Llatina a la Universitat de Colúmbia.

L’organització Cuba Educational Travel, dedicada a organitzar viatges culturals a l’illa i una de les afectades per aquestes mesures, les qualifica de “desafortunades” i assegura que tenen una finalitat electoralista dirigida als votants de Florida.

Aquesta prohibició “és terrible per a les companyies nord-americanes que estan proporcionant ocupació i pagant impostos als EUA i alhora provoquen un impacte econòmic a l’illa”, assegura en un comunicat Collin Laverty, president de Cuba Educational Travel.

Creuers, iots i bots

Les mesures de Washington, però, no només són aquestes, perquè a partir de demà també estaran prohibides les visites de creuers, iots i bots privats, així com d’avions privats i corporatius a Cuba.

En aquest cas, alguns dels més perjudicats seran les grans cadenes de creuers, com Carnival, amb seu a Doral (Florida) i que a la seva web continua oferint viatges per a l’any 2020.

Dins de Cuba, les mesures impactaran els ‘cuentapropistas’ o treballadors autònoms, i els restaurants privats o ‘paladares’, que havien sorgit quan es van flexibilitzar les restriccions de viatges amb l’acostament des del 2014 entre els dos països.

La llista de damnificats també inclou els artistes cubans que venien art als turistes i els particulars que oferien records i artesanies, tal com explica a EFE l’advocat Robert Muse, expert en la legislació nord-americana sobre l’illa.

Malgrat les noves restriccions, els vols comercials regulars, que es van reprendre el 2016 després d’un parèntesi de més de mig segle, podran continuar operant entre els dos països.

Segons explica a EFE una portaveu del Departament d’Estat, l’Executiu ha decidit mantenir els vols comercials perquè normalment els cubano-nord-americans el fan servir per visitar la seva família a l’illa, mentre que els creuers serveixen per fer turisme, cosa que prohibeix la llei.

A la pràctica, les mesures claven un cop al sector turístic de l’illa, que és la segona font d’ingressos de divises de l’Estat cubà, només precedit per l’exportació de serveis professionals.

Segons les xifres del Ministeri cubà de Turisme, en el primer quadrimestre d’aquest any els EUA eren el segon mercat emissor de visitants a Cuba, amb 257.500 persones fins a l’abril, per a un creixement interanual de 93,5%, malgrat que legalment els nord-americans no tenen permès viatjar a l’illa com a turistes.

D’aquests viatgers, el 55% van arribar al país caribeny en creuer, una modalitat que va créixer un 48% respecte a l’any anterior.

A Twitter, el ministre d’Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, ha rebutjat les mesures dels EUA i vaticina que no aconseguiran el seu objectiu: “Fracassaran una altra vegada”

Des que va arribar a la Casa Blanca el gener del 2017, Trump ha endurit la política cap a Cuba amb sancions als hotels de l’illa, reduccions del personal diplomàtic i l’activació d’una llei que permet demandes en tribunals nord-americans per béns expropiats després de la Revolució del 1959.