ELECCIONS EUROPEES

Tsipras convoca eleccions després de la desfeta a Grècia

La victòria opositora de Nova Democràcia força el primer ministre a avançar els comicis generals

zentauroepp48335789 3338 athens greece 26 05 2019 greek main opposition pa190526201004 / ALEXANDROS VLACHOS

El primer ministre grec Alexis Tsipras es planteja convocar eleccions anticipades davant del desfeta electoral als comicis europeus. El partit conservador Nova Democràcia (ND) ha demanat la després de conèixer-se els primers resultats que li posaven nou punts per davant de la coalició Syriza, actualment en el poder des del 2015.

En una jornada en què també se celebraven comicis locals i regionals, Syriza no va aconseguir fer un gir a les enquestes i va acabar amb el 24 % dels vots, 13 punts per sota de les generals de setembre de 2015, i nou per sota de Nova Democràcia. Kiriakos Mitsotakis, el líder d’ND, ha exigit la renúncia de l’actual primer ministre amb l’argument que aquests resultats són el símptoma que la població ha perdut la confiança en el Govern. 

Tsipras ha assegurat que es reunirà amb el president grec per avançar les eleccions previstes a l’octubre.  També aquests eren les primeres eleccions europees dels grecs després delrescat financer, que va imposar draconianes retallades al Govern d’Atenes i que van empobrir als grecs.

Pujada d’11 punts

En els comicis europeus del 2014 Tsipras va arrasar davant el governamental Nova Democràcia. Això va ser un preludi per al que passaria després: la coalició esquerrana Syriza va agafar les regnes del Govern grec el 2015. Ara sembla que la història es repeteix, però a la inversa. 

Nova Democràcia, liderada per Kiriakos Mitsotakis, ha pujat més d’11 punts respecte als últims comicis del 2014 quan va obtenir un 22,7% dels vots. El resultat de Syriza, per la seva part, no s’allunya tant del que va obtenir fa cinc anys amb el 26,6% de les paperetes.

El primer ministre grec havia obert la porta a avançar les eleccions generals en funció de la contundència de la derrota que patís Syriza. Tsipras va guanyar part de la seva popularitat a Grècia i al sud d’Europa com a el líder que va desafiar la troica durant els moments més durs de la crisi econòmica i les receptes d’austeritat