L'HERÈNCIA DE MANDELA

Ramaphosa jura el càrrec com a president de Sud-àfrica

El reelegit mandatari promet impulsar econòmicament el país i netejar-lo de corrupció

Més de 32.000 persones assisteixen a la presa de possessió del líder del CNA

zentauroepp48319911 cyril ramaphosa takes the oath of office at his inauguration190525172433 / SIPHIWE SIBEKO

Ja és oficial. Cyril Ramaphosa ha jurat el càrrec per continuar com a president de Sud-àfrica els pròxims cinc anys. La cerimònia ha sigut viscuda per una multitud de seguidors del líder del Congrés Nacional Africà (CNA) i ha coincidit amb la celebració del Dia de l’Àfrica. El reelegit cap d’Estat ha promès impulsar el país i netejar-lo de corrupció.

“Em sento honrat per la confiança que heu posat en mi. Soc conscient delsdesafiaments  que el nostre país afronta, però també reconec que el nostre poble està pled’esperança  per un demà millor”, ha afirmat Ramaphosa després d’haver sigut reelegit dimecres passat de forma oficial pel Parlament per liderar de nou el Govern. 

El mandatari va garantir la seva continuïtat gràcies a la victòria del CNA, l’antic moviment de lluita contra l’'apartheid’ de Nelson Mandela, en les passades eleccions generals del 8 de maig. Tot i que va patir els seus pitjors resultats en els últims 25 anys de democràcia amb el 57,5% dels vots, la formació va superar els escàndols de corrupció i els greus problemes socioeconòmics del país.

Promeses de futur

“Malgrat els nostres més seriosos esforços, molts sud-africans encara se’n van al llit amb fam, molts sucumbeixen a malalties tractables, molts viuen amb carències intolerables”, Ramaphosa ha entonat el mea culpa per la situació de Sud-àfrica i ha lamentat les altes taxes d’atur, sobretot entre la joventut.  “Recentment, la nostra gent va veure com alguns d’aquells en els quals havien posat la seva confiança es rendien a la temptació del poder i la riquesa”, ha reconegut el president.

Malgrat aquestes condicions adverses, el mandatari ha assegurat que els desafiaments no són “insuperables” i ha animat tots els assistents a treballar per construir una Sud-àfrica sense racisme, sense sexisme, solidària i millor per a les generacions venidores. “Un dia més lluminós s’aixeca sobre Sud-àfrica i sobre el nostre estimat continent, Àfrica”, ha remarcat Ramaphosa en el seu discurs després de prestar jurament.

Una dona amb un vestit amb la cara de Cyril Ramaphosa a la presa de possessió a Pretòria (Sud-àfrica). / MICHELE SPatari (afp)

Els principals reptes per als pròxims cinc anys són impulsar el creixement econòmic, que es va situar a a penes un 0,8% el 2018 malgrat ser la nació més industrialitzada del continent, i acabar amb els alts nivellsd’atur  amb un 27% i la pobresa que mantenen Sud-àfrica com una de les nacionals amb més desigualtat del món

Els altres desafiaments del nou Govern seran la lluita contra la corrupció, que corroeix el funcionament de les institucions sud-africanes, o la polèmica tot i que necessària reforma de la propietat de la terra, encara majoritàriament a mans blanques. 

Jurament festiu

La cerimònia de presa de possessió del reelegit Ramaphosa s’ha celebrat a l’estadi Loftus Versfeld de Pretòria i ha comptat amb exhibicions aèries, desfilades militars i càntics. Més de 32.000 persones s’han acostat per celebrar el nou president, segons xifres governamentals. 

Nombrosos caps d’Estat de la regió no s’han volgut perdre l’ocasió, entre els quals figuren els presidents de la República Democràtica del Congo, Namíbia, Tanzània i Zimbàbue. Entre els convidats també hi ha el president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, i diversos representants de diferent rang enviats des de diferents regions del món, com el primer vicepresident de Cuba, Salvador Valdés Mesa. 

Aquest serà el primer mandat complet de cinc anys de Ramaphosa, que va heretar la presidència el febrer de l’any passat de mans de Jacob Zuma (2009-2018). L’exmandatari va ser forçat a dimitir pel seu propi partit a causa dels seus greus escàndols de corrupció i la seva pèssima gestió. Avui ha sigut un delsgrans absents de la gala. 

A la celebració hi han acudit l’últim cap d’Estat afrikàner i Nobel de la Pau al costat de Mandela, Frederik Willem de Klerk, i altres expresidents del país. També hi va haver la presència de la tercera dona de l’icònic Madiba, Graça Machel. 

Temes:

Àfrica