REGRESSIÓ PER A LES DONES

Els EUA descafeïnen una resolució de l'ONU sobre violació com a arma de guerra

L'administració Trump, en croada contra l'avortament, obliga a retirar referències sobre l'accés de les víctimes a la salut reproductiva

jcortadellas21603379 jlx15 naciones unidas 20 02 2013 nadine heredia160311130400 / JUSTIN LANE

La croada global de forces polítiques conservadores contral’avortament  no té límits, ni tan sols una cosa condemnada de forma pràcticament universal com l’ús de la violació i altres formes de violència sexual com aarma de guerra. L’onada regressiva s’ha fet evident aquest dimarts en el Consell de Seguretat de lesNacions Unides, on la pressió i les amenaces dels Estats Units, un dels cinc països amb dret a veto, han obligat a descafeïnar una resolució per eliminar qualsevol referència a l’accés de víctimes a la“salut sexual i reproductiva”.

La resolució ha sigut aprovada amb 13 vots a favor i les abstencions de Rússia i la Xina, que juntament amb els EUA també havien obligat en les negociacions prèvies del document a suprimir llenguatge referit a la potencial formació d’un nou òrgan dins de l’ONU per monitoritzar i documentar la violència sexual en conflicte. I el text final es queda curt per a les aspiracions amb què el va presentar Alemanya, que presideix aquest mes el Consell, i altres països que l’han recolzat.

“No va tan lluny com ens hauria agradat”, ha dit l’ambaixador francès, François Delattre, que sense esmentar directament els EUA s’ha mostrat “extremament sorprès”per la necessitat de retirar les mencions a accés a salut reproductiva i sexual. I també s’ha sentit“preocupat”perquè s’hagi utilitzat l’amenaça de veto. Tot i que hagi parlat diplomàticament la referència a Washington és evident.

"Molt feble"

Pramilla Patten, la representant especial de l’ONU sobre violència sexual en conflicte, ja havia definit l’esborrany de resolució com a“molt feble”per haver eliminat la referència a la creació d’un mecanisme que hauria tingut entre les seves capacitats imposar sancions. I dilluns, en unes declaracions a 'The Guardian', que va donar l’exclusiva sobre les pressions dels EUA que s’han acabat imposant, també va dir que “seria una enorme contraaddició que estiguis parlant d’un enfocament centrat en les víctimes i no tinguis llenguatge sobre serveis de salut sexual i reproductiva, que és el més vital”.

La contradicció s’ha exposat i ha deixat en evidència el clar gir regressiu en la política sobre salut reproductiva que emana des de la Casa Blanca des de l’arribada de Donald Trump i el seu vicepresident, l’ultraconservador religiós Mike Pence, que s’alinea també amb el seu creixent aïllament en institucions o pactes globals.

I aquest mateix dimarts al matí, el Departament d’Estat de Mike Pompeo enviava a la seva ambaixada a Berlín i a la seva missió davant de l’ONU un cable confidencial, al qual ha tingut accés 'Foreign Policy', en què s’instava a comunicar l’amenaça de veto i es criticava Alemanya per ignorar les “línies vermelles”que havia marcat Washington: el nou mecanisme, les referències al Tribunal Penal Internacional i les mencions a “salut sexual i reproductiva”. “No podem acceptar referències explícites o implícites”, diu el cable, perquè “no recolzem o promovem l’avortament”.