VISITA OFICIAL

Bolsonaro segella a Washington la seva aliança conservadora amb Trump

El president del Brasil visita la CIA sense anunci previ abans de reunir-se amb el president

trump-y-bolsonaro / periodico

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha iniciat el seu viatge oficial Washington, on segellarà amb Donald Trump un canvi de rumb del seu país cap a sòlids principis conservadors basats "en la família i Déu" i en una "agressiva" agenda de privatitzacions i retallades de despesa.

"El Brasil ha canviat. Ara hi ha un president que no és un enemic dels Estats Units, és un amic", ha indicat Bolsonaro en una breu conferència a la Cambra de Comerç nord-americana. En concret, va posar com a exemple la col·laboració amb Washington davant de la crisi política de Veneçuela.

Bolsonaro, conegut per la seva promesa de mà dura contra el crim, va començar la jornada amb una visita a la seu de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA), en un gest de clar component simbòlic.  La cita, que no era a la seva agenda oficial, es va conèixer per un missatge a Twitter del seu fill i congressista brasiler, Eduardo Bolsonaro, una vegada la comitiva ja era de camí. Després té previst reunir-se amb el president Trump. Tots dos són considerats estendards del populisme de dretes actualment al continent americà.

"Històrica reconfiguració"

Un alt funcionari del Govern nord-americà, que va demanar mantenir l’anonimat, va qualificar la cita com el "primer pas" per a una "històrica reconfiguració" de les relacions entre Washington i Brasília.

El líder ultradretà brasiler ha admès que va escollir Washington com la primera destinació d’una visita oficial des que va assumir el mandat, l’1 de gener passat, per deixar clar el desig del seu Govern d’aproximar-se a l’economia mundial més gran i d’alinear-se a les polítiques de Trump.

"Per primera vegada en un temps, un president brasiler pro-nord-americà arriba a Washington DC. És el començament d’una aliança per la llibertat i la prosperitat", va escriure Bolsonaro poc després d’aterrar a la capital nord-americana diumenge.

I minuts després, de nou a través de Twitter, el seu fill Eduardo, en un sopar privat a la residència de l’ambaixador brasiler a Washington, publicava un vídeo què Bolsonaro deixava clar el seu posicionament ideològic.

"Jo sempre he somiat alliberar el Brasil de la nefasta ideologia d’esquerra", va subratllar en una taula en què també hi havia Steve Bannon, el gran estrateg de l’exitosa campanya presidencial de Trump el 2016.