MAGRIB

Buteflika es presenta a la reelecció malgrat el seu mal estat de salut

El president d'Algèria aspira al seu cinquè mandat tot i que fa anys que està allunyat de la vida pública

El dirigent es desplaça en cadira de rodes des que el 2013 va tenir un accident cardiovascular

zentauroepp46907228 bouteflika190210190551 / MOHAMED MESSARA

Elpresident d’Algèria, Abdelaziz Bouteflika, de 82 anys, optarà a lareelecció per cinquena vegada consecutiva el 18 d’abril que ve, malgrat elgreu estat de salut, que el manté pràcticament allunyat de la vida pública. En un missatge a la nació, el mandatari ha assegurat que han sigut les nombroses sol·licituds que ha rebut i el seu compromís amb el futur del país magribí les raons que l’han conduït a fer aquest pas.

“És en aquest context, en resposta a totes les sol·licituds i a l’esperit de continuïtat, i en compliment d’un deure fonamental, que anuncio avui la meva candidatura a les eleccions presidencials", ha escrit el mandatari. Si surt elegit per a un cinquè mandat, Buteflika convocaria "una conferència nacional per crear una plataforma política, econòmica i social," ha explicat el dirigent, que no parla en públic i es desplaça en cadira de rodes des que el 2013 va tenir "un accident cardiovascular".

Buteflika ha assegurat que totes les forces polítiques, econòmiques i socials del país seran convidades a la conferència, destinada a aconseguir un "consens sobre les reformes i canvis" que Algèria "haurà d’iniciar". En la conferència, proposarà "un enriquiment profund de la Constitució en el respecte de les seves disposicions relatives a les constants nacionals, a la identitat nacional i al caràcter democràtic i republicà de l’Estat", ha recalcat.

Balanç

En el missatge, difós per l’agència de notícies estatal APS, Buteflika ha admès els seus problemes de salut però també ha aprofitat per fer balanç i elogi de la seva gestió des que va ser elegit el 1999, en plena guerra civil. “Per descomptat, no tinc les mateixes forces físiques que abans, cosa que mai he ocultat al nostre poble, però la ferma voluntat de servir a la pàtria no m’ha sortit i em permet transcendir les limitacions delsproblemes de salut ", ha assenyalat.

"Des de la meva primera presa de possessió, m’he dedicat a tancar la bretxa, a unir novament una nació devastada per la tragèdia nacional i a emprendre la reconstrucció d’un país sacsejat per una crisi pluridimensional", ha remarcat Buteflika, que també ha presumit d’avançaments econòmics malgrat la greu crisi que travessa el país.

El missatge de Buteflika s’ha fet públic tot just 24 hores després que el seu partit, el Front d’Alliberament Nacional (FLN), que governa a Algèria des de la independència el 1962, anunciés que seria el seu candidat.

"En nom de l’FLN, tinc l’honor d’anunciar que el partit ha designat com a candidat a la pròxima elecció el president Abdelaziz Buteflika perquè pugui prosseguir la seva obra al capdavant del país", va dir dissabte en un míting multitudinari el coordinador general de la formació, Moad Buchareb.

Controls mèdics

La malaltia ja va impedir Buteflika participar en la campanya electoral del 2014 i des d’aleshores les seves aparicions en públic s’han reduït dràsticament durant els dos últims anys. En aquest temps, ha deixat de parlar en públic; no viatja a l’exterior excepte per a revisions mèdiques a França, de les quals tot just es coneixen detalls; només es mou en cadira de rodes, i fins i tot ha cancel·lat en l’últim moment reunions amb líders mundials de visita a Algèria, com la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Només el Moviment de la Societat per la Pau (MSP), que lidera l’oposició islamista, s’ha mostrat obertament en contra del possible cinquè mandat de Buteflika, que considera lesiu per al país. 

Temes:

Algèria Magrib