CRISI AL PAÍS CARIBENY

Guaidó no descarta permetre la intervenció militar dels EUA a Veneçuela

«Farem tot el que sigui necessari per salvar les vides que estan en joc», diu el dirigent

Maduro es nega a deixar passar l'ajuda humanitària, «un cavall de Troia» de Washington

zentauroepp46884503 topshot the president of venezuela s national assembly and190209173315 / FEDERICO PARRA

El dirigent opositor veneçolà Juan Guaidó, que es va proclamar a si mateix president interí de Veneçuela, ha dit que no descarta l’autorització, si és necessari, perquè els Estats Units realitzin una intervenció militar a Veneçuela amb la que desallotjar Nicolás Maduro del poder i posar fi a la crisi humanitària que castiga el país.

En una entrevista amb l’AFP, al preguntar-li si li tremolaria el pols davant de la possibilitat de permetre l’arribada de tropes militars dels EUA, el polític va deixar entreoberta la porta a aquesta possibilitat: “Farem tot el que sigui necessari, tot el que calgui fer per salvar les vides humanes que estan en joc, perquè els nens deixin de morir”.

“Farem tot el possible, òbviament és un tema molt controvertit, però a l’exercir la nostrasobirania, a l’exercir les nostres prerrogatives, farem el que calgui», va afegir Guaidó, reconegut com a president en funcions per part de 40 països, amb els Estats Units com a gran impulsor de la iniciativa.

“Aquí, a Veneçuela, cada dia que passa es compta amb vides humanes”, va afegir l’oponent, que es va mostrar disposat a utilitzar els seus poders com a president interí i de l’Assemblea Nacional.  Juan Guaidó, de 35 anys, es va proclamar president interí el 23 de gener, citant la Constitució. Des d’aleshores, ha participat en un enfrontament amb Maduro; l’elecció per un segon mandat d’aquest és considerada il·legítima per l’oposició i una gran part de lacomunitat internacional.

Escassetat

La greu crisi econòmica que afecta aquest país, malgrat les seves riquíssimes reserves de petroli, ha desencadenat una greu situació per a la immensa majoria de la societat, que pateix l’escassetat d’aliments i medicaments. Més de dos milions de veneçolans han fugit del seu país des del 2015, segons les xifres que maneja l’ONU.

Guaidó, no obstant, ha emfatitzat la seva voluntat d’actuar de manera “sobirana i autònoma” per acabar amb “la usurpació del poder de Nicolás Maduro”.

El president dels Estats Units, Donald Trump, que va reconèixer immediatament Juan Guaidó com a president interí, va reiterar que l’ús de l’Exèrcit nord-americà a Veneçuela és “una opció” que ha considerat davant de la crisi que està sacsejant el país.

Per la seva banda, Maduro ha promès que no pensa deixar passar l’ajuda humanitària. ajuda humanitària.“Veneçuela no tolerarà el xou d’aquesta presumpta ajuda humanitària perquè nosaltres no som uns captaires”, ha afirmat. El mandatari ha assegurat que l’esmentada cooperació no és altra cosa que un “cavall de Troia” perquè els EUA intervinguin militarment al país.