INICIATIVA SOLIDÀRIA

El xef José Andrés reparteix menjar a funcionaris federals dels EUA

L'oenagé World Central Kirchen compara el tancament de l'Administració amb un desastre natural

jose-andres / periodico

Com si es tractés d’un desastre natural, l’organització d’assistència humanitària World Central Kitchen, del xef espanyol José Andrés, va entregar aquest dimecres en ple cor de Washington sandvitxos i sopa a desenes de treballadors federalsi les seves famílies afectats peltancament parcial de l’Administració.

World Central Kitchen, que va oferir menjar a Haití als damnificats pel terratrèmol del 2010 i a Puerto Rico als afectats per l’huracà 'María' el 2017, va atendre homes i dones que 26 dies després de la paràlisi parcial de l’Administració nord-americana continuen sense rebre la seva paga.

En vestit d’oficina, amb uniformes de la Policia de Parcs Naturals o d’alguna altra entitat federal, contractistes i empleats s’anaven sumant a poc a poc a una fila que gradualment va començar a créixer fins a creuar la cantonada del 701, a la tradicional avinguda Pennsilvània de Washington.

"Necessitem ajuda", va dir Sam Bradley, una treballadora que es va queixar que la paràlisi parcial estigui tenint un impacte humà. "El Govern no hauria d’estar mai tancat”, va remarcar.

El Michael, com va acceptar identificar-se un altre dels empleats, va lamentar l’"impacte negatiu" que aquesta situació està tenint en les famílies, els veïns, el país, i es va declarar "frustrat" per això. D’altres, en canvi, preferien no parlar amb la premsa, i fins i tot es protegien sota les caputxes de les seves jaquetes hivernals mentre esperaven entrar al petit cafè que avui ha rebut una romeria de comensals.

La Jennifer, una noia mexicana que ha continuat treballant sense rebre la paga, va qualificar la situació de "difícil". "En lloc de provar de fer aquesta paret han de millorar altres coses", va apuntar la Jennifer, en al·lusió al punt de discòrdia entre republicans i demòcrates: el mur que pretén erigir el president nord-americà, Donald Trump, a la frontera amb Mèxic.

A poc a poc emergien del restaurant alguns dels empleats amb una bossa a la mà, mentre que d’altres preferien les taules disposades dins de l’establiment per disfrutar d’un menú pensat per a èpoques de crisi i que incloïa sandvitxos de pernil i formatge amb ou ferrat i allioli.

Pels vegetarians hi havia disponible un bol de quinoa i tots podien emportar-se una sopeta de fonoll i tomàquet.

Un dels xefs en la jornada, Tim Kilcoyne, propietari de Scratch Food Truck, situat a Ventura (Califòrnia), va dir  que s’havia desplaçat fins a Washington D.C. per ajudar els qui pateixen pel tancament de Govern, situació que va considerar similar a l’impacte d’un desastre natural.

"aquest és un desastre diferent", va afirmar, a l’indicar que hi ha persones que des de fa quatre setmanes "no tenen xecs".

Kilcoyne va explicar que han preparat plats per a unes 2.000 persones, el cost dels quals al mercat pot oscil·lar entre 8 i 10 dòlars, però que avui s’han servit de forma gratuïta per als funcionaris.

Una de les voluntàries, Lina Ibarra, va assegurar que aquesta "cuina d’emergència" està dirigida a atendre els empleats federals.

"L’ànim és baix, és una situació molt difícil, ningú esperava un 'shutdown' (tancament parcial) tan llarg i la idea és poder fer una mica de retorn a la comunitat", va comentar.

En un vídeo publicat a Twitter, el xef José Andrés va explicar que aquesta activitat és una crida "a l’acció" per a republicans i demòcrates i per a la Casa Blanca, i els va convidar a acostar-se al lloc on s’estava servint el menjar perquè vegin les cares dels funcionaris i les seves necessitats.

José Andrés va considerar el tancament "un altre tipus d’emergència" als Estats Units i va recordar que al voltant de 800.000 empleats federals no estan cobrant el sou.

Si la situació s’allarga, Andrew North, un altre funcionari que va anar a buscar un platet calent, va considerar que l’escenari pot complicar-se. "Si això dura un mes més o dos mesos més, no sé sincerament què farem", va dir aquest noi, que va anticipar que superada aquesta etapa "hi haurà un munt de feina per fer".