Judici a Nova York

Un testimoni assegura que Peña Nieto va acceptar suborns del 'Chapo' Guzmán

Alex Cifuentes va testificar en el cas contra el 'capo' i assegura que l'expresident de Mèxic va rebre un pagament de 100 milions de dòlars

monmartinez46562016 alex cifuentes 2nd l a close associate of the accused mex190117095535 / JANE ROSENBERG

Joaquín 'el Chapo' Guzmán, narcotraficant mexicà, suposadament va subornarEnrique Peña Nieto, expresident de Mèxic. Un testimoni, en el transcurs del judici contra el narco a Nova York, ha assegurat que l’acusat va pagar un suborn de 100 milions de dòlars al mandatari mexicà.

Alex Cifuentes, testimoni clau i mà dreta de Guzmán segons les seves pròpies paraules, ha respost a les preguntes d’un dels advocats del capo de la droga. Quan li han preguntat si el Chapo va arreglar el suborn, Cifuentes ha contestat: "Així és". Peña Nieto va estar al capdavant del país nord-americà des del 2012 fins al 2018. L’antic membre del grup criminal, originari de Colòmbia, és un de la dotzena de testimonis que fins ara han declarat contra Guzmán en un judici al Cártel de Sinaloa, una organització mafiosa que va ser de les més poderoses del món. 

Més casos de suborns

Carlos Salinas de Gortari, exfiscal mexicà, ha sigut acusat també de rebre suborns del càrtel de la droga per altres testimonis del mateix judici. Un altre dels assenyalats pels membres del càrtel és Gabriel Regino, que havia treballat el 2005 amb Andrés López Obrador, l’actual president mexicà. Regino ha negat l’acusació feta per Jesús Zambada, membre del càrtel. 

Cifuentes també ha declarat que Guzmán va demanar a un soci que donés un suborn de 10 milions de dòlars a un general. El testimoni ha afirmat que el pagament no va arribar a fer-se i Guzmán havia ordenat l’assassinat de l’encarregat del suborn, tot i que mai es va portar a terme. El judici de Guzmán, que va ser extradit de Mèxic als Estats Units el 2017, va començar el novembre passat per càrrecs de trànsit de cocaïna, heroïna i altres drogues com a líder del Cártel de Sinaloa, nom de l’estat on va néixer i del qual provenen altres coneguts narcotraficants.