CONDEMNA A SIBÈRIA

L'assassí en sèrie més sagnant dels últims temps a Rússia rep una segona cadena perpètua

Mikhail Popkov va matar gairebé 80 dones de diferent condició social entre el 1992 i el 2007

undefined46207762 fet01 irkutsk rusia 10 12 2018 fotograf a de archivo d181210152052 / DMITRY DMITRIYEV

Es descrivia a si mateix com un "netejador" que deslliurava de prostitutes la seva localitat, Angarsk, al cor de Sibèria. Mikhail Popkov, de 54 anys, ha sigut sentenciat per un tribunal regional de la ciutat siberiana d’Irkutsk a una segona condemna a cadena perpètua per l’assassinat de 56 persones, 55 dones i un company de la policia. Segons la cort, Popkov, un exsubtinent de la policia local, "tenia una necessitat psicològica de matar".

El condemnat es va presentar davant del tribunal vestit amb l’uniforme de presoner i el cap cot. Serà enviat a un centre penitenciari reservat als condemnats a perpetuïtat anomenat 'Dofí Negre', a prop de la frontera amb el Kazakhstan.  

El condemnat normalment convidava les seves víctimes a pujar al seu cotxe, que en la majoria dels casos pertanyia a la policia, i s’oferia a portar-les a casa. Normalment matava les que durant el camí acceptaven prendre una copa amb ell, i a algunes d’elles fins i tot les violava. Utilitzava tota mena d’estris per cometre els seus assassinats, des de destrals fins a tornavisos, passant per garrots o bats de beisbol. La primera condemna per l’assassinat de 22 dones es va produir el 2015, i com a policia va arribar fins i tot a participar en algunes de les investigacions sobre els seus crims.

Enterrador com a ofici extra

Cometia els assassinats durant el seu temps lliure, en què a més es guanyava un salari extra com a enterrador, un ofici que va exercir durant l’adolescència al mateix cementiri on treballava el seu pare. Abandonava els cossos de les seves víctimes en descampats, boscos, cementiris o fins i tot a les cunetes de les carreteres. Va ser detingut en un tren quan viatjava a Vladivostok, a tancar la compra d’un cotxe. Un perfil psicològic fet durant els anys dels seus crims va encertar en l’essencial: l’assassí havia de tenir entre 30 i 35 anys, probablement feia servir un cotxe oficial i treballava com a enterrador. 

Popkov és, amb diferència, l’assassí en sèrie més sagnant dels últims temps en aquest país. El 1994, Andrei Txikatilo va ser condemnat per l’assassinat de 53 nens i adolescents, mentre que el 2007 l’assassí sèrie Aleksandr Pitxuixkin va ser condemnat per la mort de 48 persones a Moscou. El primer, anomenat l’'Ogre de Rostov', va matar i va violar les seves víctimes a Rússia, Ucraïna i l’Uzbekistan. El segon es rabejava amb borratxos que es trobava i els matava a cops de martell, els escanyava o els ofegava a les clavegueres

En els últims temps, només l’assassí en sèrie Samuel Little podria emular Popkov. Aquest nord-americà ha sigut condemnat ja a cadena perpètua per l’assassinat de tres dones, tot i que reclama haver-ne matat més de 90. L’FBI ha confirmat la seva participació en 34 assassinats, en la majoria dels casos dones marginals o drogoaddictes

L’infermer alemany Niels Högel, per la seva part, ha admès la seva participació en la mort de 100 pacients, tot i que s’estima que la xifra real es podria acostar als 200. "Aquesta feina no era per a mi", va dir, justificant els seus crims.