INFORME EXHAUSTIU

El terrorisme vinculat a l'extrema dreta va en augment a Europa i els EUA

Un informe alerta que les plataformes 'online' són les principals fonts de radicalització

El debilitament d'Estat Islàmic redueix un 75% les morts per actes terroristes a Europa

zentauroepp45315209 far right supporters march on german reunification day in be181003165848 / FABRIZIO BENSCH

L’extrema dreta no només està calant, com una gota malaia, a molts Parlaments europeus, sinó que, a més, l’ideari que alimenta indueix a accions terroristes cada vegada més mortíferes. Una tendència que ha posat sobre la taula l’Institute for Economics and Peace (IEP) en l’informe anual sobre l’Índex de Terrorisme Global.

L’amenaça del terrorisme vinculat a l’extrema dreta política va en augment a Europa occidental i els EUA amb les plataformes ‘online’ com a principal amplificador dels missatges. La islamofòbia i la xenofòbia són denominadors comuns en mig centenar d’organitzacions ultres analitzades a tot el món, segons el treball fet públic per l’organització australiana.

L’exhaustiu estudi, amb dades treballades per la Universitat de Maryland, reflecteix que, en el quinquenni entre 2013-2017, 66 persones van morir per accions de l’extrema dreta als EUA i Europa occidental. El gruix de 17 morts es van concentrar el 2017.

El perfil del’atacant  és el de llop solitari nacionalista d’extrema dreta amb un fort ideari antimusulmà.

Una dotzena d’atacs alRegne Unit, sis a Suècia, dos a Grècia i dos a França. Aquest és el degoteig a Europa occidental. Als EUA, es van produir 66 atacs d’aquestes característiques el 2017 amb un total de 16 morts.

Radicalització ‘online’

“Recents esdeveniments han disparat el temor d’un futur terrorisme d’extrema dreta”, conclou el treball, que cita l’atac de l’antisemita Robert Bowers en una sinagoga de Pittsburg (Pennsilvània)l’octubre passat amb un total d’11 persones mortes. En aquest cas, l’assaltant no tenia antecedents criminals, però el seu perfil ‘online’ va evidenciar una progressiva radicalització antisemita.

A més, recorre els principals actes de la dècada: des de l’atac del noruec Anders Breivik al campament d’Utoya el 2011, amb 77 víctimes mortals, fins a l’atac a una mesquita a la ciutat canadenca del Quebec el 2017 (amb sis morts).

Baixa el terrorisme a Europa

També hi ha lloc per a les bones notícies a l’índex de Terrorisme Global referent a l’any 2017. El nombre de morts per atacs terroristes almón va descendir un 27% l’any 2017 respecte al 2016. I va a la baixa per tercer any consecutiu, després del seu punt més àlgid l’any 2014.

A Europa occidental, les víctimes mortals fruitd’actes terroristes ha baixat substancialment, passant de 168 el 2016 a 81 el 2017. "Les xifres preliminars per a l’any 2018 suggereixen que aquesta tendència continuarà, amb menys de deu morts registrats a Europa occidental entre el gener i l’octubre", afegeix l’estudi.

Falta d’al·licients

"Estat Islàmic ha perdut l’essència del seu atractiu a causa de les derrotes militars i de les seves possibilitats reduïdes d’organitzar atemptats a Europa", considera Steve Killelapresident de l’IEP, que afegeix: "L’augment de les capacitats del contraterrorisme, combinat amb millors tècniques de vigilància també han contribuït a aquesta important reducció del nombre de víctimes de terrorisme a Europa". En la societat europea, al marge de conflictes directes com en el cas de l’Iraq i l’Afganistan, la falta d’al·licient econòmic, l’alienació social i la implicació en conflictes externs es troben entre els desencadenants del terrorisme.

El declivi d’Estat Islàmic explica la baixada del 75% de les morts per terrorisme a Europa (de 827 el 2016 a 204 el 2017). Turquia, França, Bèlgica i Alemanya són els països que han registrat les reduccions més significatives; al contrari, el Regne Unit, Espanya, Suècia, Finlàndia i Àustria han registrat augments. L’atac islamista a Barcelona l’agost de l’any passat explica l’increment a Espanya.

Cinc països –l’Afganistan, l’Iraq, Nigèria, Somàlia i Síria– han registrat més de mil morts cadascun el 2017, i 19 països més han acumulat més d’un centenar en el mateix període.

L’Afganistan va ser el país més afectat pel terrorisme el 2017, amb 434 atacs contra policies i militars i 256 contra civils. L’Iraq va ser el més tocat el 2016. Estat Islàmic s’arroga haver causat el nombre més elevat de víctimes mortals l’any passat.

L’acció terrorista més mortífera va ser perpetrada pel grup Shebab somali, amb la mort de 587 persones. 

Temes:

Terrorisme