L'ONU denuncia la violació en sèrie de 125 dones i nenes al Sudan del Sud

Alguns dels agressors vestien uniformes militars, segons la missió de les Nacions Unides

zentauroepp46096543 file in this saturday june 3 2017 file photo a south su181202182135 / Ben Curtis

La missió de l'ONU al Sudan del Sud (UNMISS) ha denunciat aquest diumenge que prop de 125 dones i nenes  han sigut violades en els últims dies en una zona controlada per les tropes governamentals a l'estat d'Unity, al nord del país.

Les violacions van passar al llarg de 10 dies i van tenir com a blanc dones i nenes que estaven viatjant a peu des dels seus llogarrets cap a la ciutat de Bentiu, segons un comunicat de l'UNMISS. Les agressions sexuals van ser comeses per homes joves vestits amb uniformes militars i robes civils, que a més de violar les dones, les van agredir i van robar a prop de les localitats de Nhialdu i Guit, va agregar el comunicat.

Condemna i investigació

El cap de l'UNMISS, David Shearer, ha qualificat aquestes accions com a "absolutament abominables". A més, ha exigit a les Forces Armades que garanteixin el control sobre les seves tropes per assegurar que "elements renegats" no estan involucrats en aquestes accions criminals.

L'UNMISS ha obert una investigació per identificar els autors de les violacions, ha enviat patrulles a la zona i un equip d'enginyers per retirar vegetació dels marges de la carretera per evitar nous atacs.

El comitè de vigilància de l'alto el foc al Sudan del Sud, el qual pertany a l'Autoritat Intergovernamental per al Desenvolupament a l'Est de l'Àfrica (IGAD), també ha obert una investigació.

El Govern i els grups rebels del Sudan del Sud van firmar un acord de pau el 5 d'agost passat, per provar de posar fi al conflicte desencadenat a finals del 2013, dos anys després de la independència del país.