VIOLÈNCIA PRÒXIM ORIENT

Escalada violenta a Gaza després dels 8 morts d'una operació israeliana contra Hamàs

Mediadors egipcis intenten que les dues parts pactin una treva llarga

zentauroepp45870193 palestinians stand next to the remains of a car that was de181112095954 / SAID KHATIB

L’Exèrcit israelià i les milícies palestines estan protagonitzant una escalada de violència a la Franja de Gaza com a conseqüència de les vuit persones que van perdre la vida aquest diumenge en els enfrontaments mantinguts pels dos bàndols. Hamàs ha llançat en pocs minuts al voltant de 80 coets contra territori israelià, un dels quals ha impactat en un autobús i ha ferit d’extrema gravetat un noi de 19 anys. La Força Aèria israeliana ha respost amb bombardejos sobre objectius militars a la franja palestina.

L’Exèrcit ha confirmat "80 llançaments des de Gaza a Israel" dels quals alguns"van ser interceptats pel sistema de defensa aeri Cúpula de Ferro de l’Exèrcit. Les sirenes antiaèries no han deixat de sonar aquest dilluns a la tarda en comunitats pròximes a Gaza i fins i tot a la regió pròxima a Hebron, a Cisjordània, en resposta a l’ofensiva palestina que ha tingut impacte en les comunitats de Sderot i Ofakim.

A Gaza, els serveis sanitaris han activat l’estat d’emergència i han duplicat el personal mèdic, mentre atenien "diverses víctimes" dels bombardejos.

Seguretat

La violència va esclatar a Gaza quan un comando d’elit del’Exèrcit israelià va entrar a la franja per dur a terme "una activitat de seguretat de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) a l’àrea", segons un portaveu militar israelià, i va matar un comandant de les Brigades Izz al-Din al-Qassam, l’ala militar de Hamàs.

Les forces israelianes van acabar amb la vida de set palestins, entre els quals, el comandant Nur Baraka, a la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza. Tots els morts palestins eren membres de Hamàs, segons va assenyalar aquest grup, que controla el petit territori palestí des del 2007. 

L’Exèrcit israelià va informar que es va produir un tiroteig entre el comando israelià i els ocupants del vehicle atacat, que van respondre a les forces israelianes camuflades, avalades per drons (avions no tripulats) des de l’aire, que van bombardejar diversos punts de la zona per facilitar la sortida del comando israelià. Fonts militars israelianes van assenyalar que es va tractar d’“una operació per recopilar informaciód’espionatge que va sortir malament, no d’un assassinat selectiu”.

Batuda

Mitjans de comunicació palestins van informar que les tropes israelianes havien intentat inicialment capturar, no matar, Baraka durant la batuda, però que el comandant de Hamàs va serassassinat a trets després que l’operació fos exposada. Això no va ser confirmat per l’IDF.

El portaveu de Hamàs, Fawzi Barhum, va condemnar la“covarda agressió israeliana”i va afegir que “la resistència palestina està preparada per complir el seu deure i fer que l’enemic pagui un alt preu”. Durant la nit, milicians palestins van respondre amb el llançament d’almenys 17 projectils des de Gaza sobre Israel, tres dels quals van ser interceptats pel sistema de defensa Cúpula de ferro, instal·lat per Israel. 

Els coets van caure en camp obert i no van causar víctimes i van ocasionar danys lleus a alguns hivernacles del sud d’Israel, on les sirenes d’alerta per bombardeig van sonar diverses vegades durant la nit. L’Exèrcit israelià va declarar la zona pròxima a Gaza com a àrea militar tancada i les línies de tren al sud de la localitat d’Ashkelon, molt pròxima als límits amb la franja palestina, es van cancel·lar.

Tornada d’urgència

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que era a París en viatge oficial per la commemoració del centenari de la Primera Guerra Mundial, va tornar urgentment a Israel després de saber que en els enfrontaments hi havia mort un oficial de les forces especials israelianes, identificat com aM, i un altre militar havia resultat ferit.

Els residents de les comunitats israelianes pròximes a Gaza van dir que l’abast dels atacs aeris israelians a Gaza era excepcional i "sonava gairebé com una guerra", segons el diari ‘Haaretz’. Els incidents van passar mentre mediadors egipcis intenten que Hamàs i Israel arribin a un acord per a una treva llarga. Malgrat aquests esforços, Israel va portar a terme l’operació a Gaza.

L’atac va derivar en una breu calma al llarg de la frontera, dos dies després que Israel permetés a Qatar enviar 15 milions de dòlars en efectiu a Hamàs a Gaza, un dels primers moviments en un acord d’alto el foc entre Israel i Hamàs. Egipte, juntament amb el coordinador especial de les Nacions Unides per al procés de pau a l’Orient Mitjà, Nikolai Mladenov, ha exercit un paper clau en els intents de mediar per un alto el foc entre Israel i Hamàs i aconseguir la reconciliació entre aquest moviment islàmic i Al-Fatah, encapçalat pel president palestí, Mahmud Abbas.