Justícia brasilera

Bolsonaro afirma que alliberar Lula seria un senyal que el "crim compensa"

El president electe del Brasil no està disposat a amnistiar l'exmandatari i antic contrincant electoral

BRA808 RIO DE JANEIRO BRASIL 5 11 2018 - Fotografia de archivo del 17 de octubre de 2018 de presidente electo de Brasil Jair Bolsonaro durante acto de campana en la Policia federal de Rio de Janeiro Brasil Jair Bolsonaro nego hoy lunes 5 de noviembre de 2018 que su Gobierno pretenda menospreciar las relaciones de Brasil con China el principal socio economico del pais y dijo que ambas naciones quieren aumentar su comercio China no quiere dejar de comerciar con Brasil y nosotros tampoco Ambos queremos ampliar aseguro el diputado ultraderechista en una entrevista a la television Bandeirantes al referirse al encuentro que tuvo este lunes con el embajador de China en Brasilia Li Jinzhang EFE MARCELO SAY O / MARCELO SAY O (EFE)

El president electe del Brasil, Jair Bolsonaro, va afirmar que la possibilitat que la Justícia concedeixi la llibertat condicional a l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva serà un senyal que el crim compensa, una cosa en la qual no estaria disposat a cedir.

Bolsonaro va assegurar que en la seva qualitat de cap d’estat del Brasil, no concedirà l’indult a Lula, empresonat des de l’abril per una condemna de 12 anys de presó per corrupció; però, malgrat aquesta actitud del president entrant, els tribunals superiors sí que poden arribar a alliberar-lo en cas que considerin que l’expresident pot esperar en llibertat fins que el seu procés passi per totes les instàncies judicials.

Decret d’indult

"Tots sabíem que si el PT [Partit dels Treballadors, la formació liderada per l’expresident] guanyés les eleccions, el decret d’indult seria firmat per [Fernando] Haddad [el candidat que va derrotar en la segona volta de les eleccions presidencials]", va afirmar el diputat ultradretà en una entrevista a la televisió Bandeirantes.

"Amb la meva arribada al poder ja no existeix aquesta possibilitat", va afirmar al deixar clar que el seu Govern mai concordaria amb l’indult per a l’expresident.

Bolsonaro, no obstant, va admetre que Lula es pot beneficiar amb la reinterpretació per part delTribunal Suprem de la legislació que estableix que els condemnats per tribunals de segona instància, com és el cas de l’expresident, han de començar a complir la seva pena immediatament.

Recursos legals

Els advocats de Lula han presentat recursos perquè la màxima cort es pronunciï sobre si un condemnat pot esperar en llibertat fins que la seva condemna sigui confirmada en totes les instàncies, per la qual cosa l’expresident només podria ser empresonat després que el seu cas passi pel Tribunal Superior de Justícia (tercera instància) i pel Suprem Tribunal Federal (quarta i última instància).

"Si una persona pot quedar lliure diversos mesos fins que el seu cas passi per última instància, la Justícia mostrarà que val la pena ser corrupte al Brasil. No podem tenir un país que mostra que el crim compensa", va afirmar Bolsonaro.

El president electe va afirmar que alguns dels parlamentaris amb qui ha conversat han dit que esperen que el seu Govern sigui exitós per evitar el possible retorn del PT al poder. "Si el meu Govern fracassa, el PT tindrà totes les condicions per tornar al poder i si torna no surt mai més", va dir.

Bolsonaro va anunciar dijous passat que el ministre de Justícia del seu Govern serà el jutge federal Sergio Moro, responsable pel procés conegut com a Lava Jato, que va destapar l’escàndol de corrupció més gran en la història del Brasil.