L'ESPIA ENVERINAT

Els interrogants del 'cas Skripal'

Un llibre explica la misteriosa vida del doble agent rus que el Kremlin va voler assassinar

zentauroepp43385939 files in this file photo taken on august 09 2006 former ru180907125848 / YURI SENATOROV

Sergei Skripal era un perfecte desconegut. Un jubilat sense històries, resident a la plàcida ciutat de Salisbury, al sud d’Anglaterra. Un home de qui ningú havia sentit parlar fins al 8 de març d’aquell any. Aquell dia, en què gairebé perd la vida, el seu nom va donar la volta al món. Skripal i la seva filla Iúlia havien sigut enverinats amb novitxok, una substància química de fabricació russa. La identitat del jubilat de 67 anys va fer sonar totes les alarmes. Es tractava d’un antic espia rus. Un doble agent que, abans de ser descobert i empresonat, havia passat informació als britànics del MI6 durant vuit anys. El 2010 va sortir de la presó per instal·lar-se al Regne Unit en un canvi d’espies. ¿Per què el Kremlin tenia interès d’acabar amb algú que portava temps fora de la vida activa?

Dos viatges previs 

“Era una operació a llarg termini. L’estaven vigilant des de feia dos anys. Agents russos van viatjar a Salisbury el 2016 i el 2017”, assenyala l’escriptor i periodista de la BBC Mark Urban en la presentació de ‘Los documentos de Skripal. La vida y casi muerte de un espía ruso’, un llibre ple d’interrogants sobre un cas que està lluny d’haver conclòs. “El correu electrònic de Iúlia estava intervingut des del 2013. Sabien que anava a veure el seu pare. És possible que decidissin actuar i aprofitar aquest viatge”.  Quatre mesos després de l’atac, un flascó de perfum amb novitxok abandonat en una paperera va causar una víctima mortal. “Ningú ha explicat encara on va estar aquesta substància durant aquell temps. A la paperera sens dubte no”.   

Traïció per diners

L’any passat, Urban va entrevistar Skripal, poc donat a parlar amb la premsa, per a un llibre sobre espionatge al final de la Guerra Freda. Es va trobar amb un patriota que veia diàriament el canal de la televisió russa més fidel al Kremlin i compartia moltes de les decisions de Vladímir Putin, inclosa la invasió de Crimea. Si va trair el seu país va ser per diners, no per motius ideològics.    

Skripal no ha volgut tornar a parlar amb el periodista, ni amb altres mitjans de comunicació des que va sortir de l’hospital. Ell i la seva filla es troben en algun lloc secret, vivint sota protecció. Iúlia havia vingut per a dues setmanes i voldria tornar a Rússia. “Allà té el seu nòvio, el seu gos, a qui té molt afecte”. Li serà difícil que pugui retornar a la seva vida del passat.  Serguei ja havia descartat per complet tornar. “No sé on són”, repeteix Urban, “potser a un altre país. Només sé que en els mesos posteriors a l’atac els dos es trobaven al Regne Unit”