PAS ENRERE EN EL DESARMAMENT MUNDIAL

Bolton reitera a Putin que els EUA es retiraran del pacte nuclear de mitjà abast

Trump i Putin es veuran les cares a París al novembre, la qual cosa és interpretat per Moscou com una voluntat de Washington de continuar el diàleg

zentauroepp45582121 russian president vladimir putin left and u s national se181023211800 / Alexander Zemlianichenko

Després de dos dies de trobades d’alt nivell a Moscou, els EUA mantenen la seva intenció de retirar-se del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi  retirar-se Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi(INF, per les seves sigles en anglès). Això és el que es desprèn de les paraules de l’assessor nacional de seguretat nord-americana, John Bolton, al terme de la seva visita a Moscou, on es va reunir amb el president rus, Vladímir Putin.  

Després de reiterar les acusacions de violacions múltiples a la part russa, Bolton va remarcar que hi havia “una nova realitat estratègica”, amb referència a la Xina, país no signatari del tractat INF, firmat el 1987 pels expresidentsRonald ReaganiMikhaïl Gorbatxov. El dirigent nord-americà va aclarir que durant les seves entrevistes encara no havia notificat formalment a Moscou la decisió nord-americana, però que es duria a terme “en el moment oportú”. De passada va intentar calmar l’ansietat generada entre els aliats europeus, continent en el qualvan ser desplegadesaquestes armes durant la guerra freda del segle XX, assegurant que encara s’estava molt lluny que això es repetís.

Trobada de 90 minuts

Durant la seva reunió de 90 minuts, Putin i Bolton van arribar a un acord preliminar per a la celebració d’una trobada entre els líders nord-americà i rus a París el pròxim 11 de novembre en un apart de les commemoracions sobre el centenari del final de la primera guerra mundial, que, juntament amb la mateixa visita de Bolton a Rússia, va ser interpretat per dirigents russos com Yuri Ushakov, conseller presidencial de Putin en temes de política exterior, com una voluntat dels EUA de mantenir el diàleg obert sobre aquest tema.