AVENÇ DELS ECOLOGISTES

La revolució verda conquereix Baviera

El partit ecologista obté un 18,3% dels vots, captant el descontentament de l'esquerra amb l'SPD i dels conservadors indignats pel gir nacionalista de la CSU

zentauroepp45464546 top candidates of the ecologist greens party in bavaria kath181014195227 / ODD ANDERSEN

Mentre la ultradreta marca l’agenda política i el Governd’Angela Merkel  trontolla constantment per la tensió migratòria, hi ha un partit que no para de créixer a Alemanya. Sense fer gaire soroll Els Verds veuen com el vent bufa a favor seu. Aquest diumenge els ecologistes han fet un pas endavant a l’obtenir un 18,3% dels vots en les eleccions de la pròspera i influent Baviera, el millor resultat de la seva història.

Des de la seva aparició al mapa polític bavarès el 1982, la formació pacifista d’esquerres havia tingut un paper minoritari, sempre a l’ombra de la totpoderosa Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). No obstant, el fàstic dels alemanys amb els partits tradicionalment majoritaris ha donat ales als alternatius. Així, els de Katharina Schulze i Ludwig Hartmann han crescut 10 punts respecte als comicis del 2013, convertint-se en els grans vencedors electorals al situar-se com a segona força de l’Estat.

Èxit centrista

Vinculant la defensa de les tradicions bavareses amb el medi ambient i defensant alhora una visió multicultural i europeista, els verds han sabut articular un discurs centrista que els ha permès captar l’atenció de votants molt diferents. Així, han aprofitat la desfeta de l’SPD –minvat després de tornar a pactar amb Merkel–per situar-se com a referent del centreesquerra, una tendència cada vegada més estesa en tot el territori alemany.

No obstant, Els Verds també han captat a fins a 200.000 votants de la CSU, indignats amb l’acostament del partit la ultradreta. ¿Com s’entén aquest transvasament? “Els ecologistes ja no són revolucionaris, al sud són moderats, més burgesos i ambigus en la qüestió migratòria”, explica el consultor en comunicació Franco Delle Donne. “Volem animar a la societat en lloc de sembrar la por i la desconfiança”, apunta a aquest diari Ulrike Gote, vicepresidenta del Parlament bavarès i membre del comitè executiu verd.

Pacte o oposició

Tot i que des de la seva fundació als anys 80 Els Verds s’han dividit entre Fundis (fonamentalistes) i Realos (pragmàtics), dues maneres d’interpretar la seva ideologia comuna, fa temps que els pactistes són majoria en el partit. Aquesta posició centrista els ha portat a governar en 10 dels 16 estats alemanys i, des del 2011, liderar l’Executiu de la pròspera Baden-Württemberg, on han alternat aliances amb conservadors i socialdemòcrates. Aquesta capacitat de gestió política, segons Delle Donne, sedueix els votants de la CSU.

Ara, a Baviera, la cúpula del partit ja s’ha mostrat oberta a negociar amb la CSU si el primer ministre, Markus Söder, rebaixa el to incendiari i adopta una posició més conciliadora en política migratòria i europea. “La gent vol que governem”, ha celebrat Hartmann.

No obstant hi ha factors en contra d’aquest pacte. D’una banda, els de Söder semblen més disposats a aliar-se amb ‘Electors Lliures’, un partit regional conservador succedani de la CSU. Per l’altre, les joventuts ecologistes, més dogmàtiques, s’oposen a un pacte que veuen com a inacceptable. La seva portaveu, Saskia Weishaupt, va ser clara al respecte: “Només hi haurà canvis progressistes en contra de la CSU, no amb ella”.

Temes:

Alemanya