CRISI A L'ELISI

El ministre francès de l'Interior força Macron a acceptar la seva dimissió

Collomb obre una crisi a l'abandonar l'Executiu de forma abrupta per tornar a l'alcaldia de Lió

zentauroepp45303767 files in this file photo taken on june 12 2018 french inte181003091110 / LUDOVIC MARIN

El ministre francès de l’Interior, Gérard Collomb, se n’ha sortit i baixa del Govern amb un cop de porta. El número dos de l’Executiu ha forçat la màd’Emmanuel Macron perquè accepti la seva dimissió l’endemà que el president l’hagués rebutjat. 

França assisteix perplexa a un divorci per etapes entre el president i l’exalcalde de Lió, el primer socialista a recolzar obertament el jove ministre d’Economia de François Hollande quan es va llançar a la conquesta de l’Elisi.

Collomb, de 71 anys, va ser el baró local que va posar les seves xarxes al servei de Macron i es va erigir com un delspilars del macronisme.  La seva fidelitat va ser recompensada amb un ministeri de pes, situat a dos passos del palau presidencial.  

No obstant, la relació entre el president i el seu ministre ha anat deteriorant-se i la gestió calamitosa del ‘cas Benalla’ –el cap de seguretat de Macron filmat quan pegava a uns manifestants– no ha contribuït a millorar-la.

Collomb no s’ha mossegat la llengua per dir en públic el que molts pensen en privat. Va criticar la “falta d’humilitat” de Macron i va augurar que si tothom es “postra” davant del president, aquest acabarà aïllat.

Acostumat a trepitjat el carrer de les ciutats de províncies, Collomb també va lamentar que a París no es pari atenció al que diuen els polítics locals, corretja de transmissió de les veritables preocupacions dels francesos, i va alertar que el Govern no podia estrènyer més el cinturó dels jubilats.

El 18 de setembre passat, el ministre anunciava a ‘L’Express’ la seva intenció d’optar novament a l’alcaldia de Lió en les municipals del 2020 i que deixaria el Govern després de les europees del maig que ve.

A partir d’aquell moment, tot es va precipitar. L’oposició va disparar contra un ministre de l’Interior que ja esteva “a l’exterior” i els sindicats policials lamentaven la situació d’interinitat.

Amb l’argument que s’havia d’acabar amb rumors i pressions, aquest dilluns, en lloc de pujar al cotxe que havia de portar-lo a l’aeroport per volar a Guinea Conakry, Collomb va travessar el carrer del Faubourg Saint-Honoré amb una carta de dimissió a la butxaca dirigida al president.

Macron la va rebutjar, però Collomb va tornar a la càrrega aquest dimarts declarant a ‘Le Figaro’ que la seva dimissió seguia vigent, perquè tant els francesos com els habitants de Lió mereixien “claredat”.

Per si quedaven dubtes, en una entrevista al diari regional ‘Le bien publique’ va dir que si en la nit de dimarts a dimecres trobava un successor li faria el traspàs de poders i tornaria a Lió. Simultàniament, l’alcalde de la localitat del sud-est francès, Georges Kepénékian, anunciava que cediria la seva plaça a Collomb.

Cop dur

Posant fi al vodevil, l’Elisi ha cedit i, poc després de la mitjanit d’aquest dimarts, Emmanuel Macron acceptava la dimissió de Collomb i encarregava al primer ministre, Edouard Philippe, assumir de manera interina la cartera d’Interior.

La sortida de Collomb, la setena d’un membre del Gabinet des que Macron va arribar a l’Elisi el maig del 2017, és un cop dur per al president. La ruptura amb un polític del pes i la influència de Collomb se suma a la deserció del popular titular d’Ecologia Nicolas Hulot, fa un mes, i a les polèmiques freqüents per paraules o fotografies poc afortunades del president.

S’estén, així, la sensació que alguna cosa comença a fallar en la maquinària macroniana quan el mandat no ha arribat ni tans sols a l’equador. “Assistim alhora a un inèdit número de guinyol i a una desbandada”, ha resumit el líder del Partit Socialista, Oliver Faure.