CONFESSIÓ CONTROVERTIDA

Duterte admet execucions extrajudicials a les Filipines

Les paraules del dirigent es podrien utilitzar en el Tribunal Internacional de Justícia, que estudia dues denúncies contra ell

Més de 4.800 sospitosos han sigut assassinats en batudes policials, segons dades oficials de l'Agència Antidroga filipina

zentauroepp37096444 philippine s president rodrigo duterte gestures as he answer180405142511 / NOEL CELIS

El president de les FilipinesRodrigo Duterte, va admetre per primera vegada "execucions extrajudicials" durant el seu mandat, en què es porta a terme una sagnant campanya antinarcòtics en la qual s’han abatut més de 4.800 sospitosos de consum i tràfic de drogues.

"El meu únic pecat són les execucions extrajudicials", va dir el mandatari durant un discurs al palau de Malacañang, d’acord amb el comunicat enviat per l’oficina presidencial. Les declaracions del mandatari podrien ser utilitzades en el Tribunal Internacional de Justícia, que estudia dues denúncies presentades contra Duterte.

La coneguda com a "guerra contra les drogues" va arrencar el dia que Duterte va assumir el poder –l’1 de juliol de 2016– i concedeix la llibertat a la policia de disparar contra els sospitosos que es resisteixin a l’arrest.

Ball de xifres

Segons dades oficials de l’Agència Antidroga de les Filipines, un total de 4.854 sospitosos han sigut assassinats en batudes policials i 155.193 han sigut arrestats en un total de 108.058 operacions antidroga a tot el país.

Organitzacions defensores dels drets humans, com Human Right Watch i Amnistia Internacional, eleven la xifra de morts de la guerra antidroga a 15.000 a causa del clima d’impunitat de la campanya, en la qual també participen "vigilants" o grups veïnals armats.

Duterte va ser acusat en el passat de dirigir "esquadrons de la mort" durant la seva etapa com a alcalde de la meridional ciutat de Davao, a la regió de Mindanao, on va servir de manera interrompuda durant 22 anys.