pregària a kaunas

El Papa reclama atenció per detectar els rebrots dels totalitarismes

Francesc ha volgut recordar a Lituània els durs anys de l'ocupació soviètica i el període d'invasió nazi

fcasals45143657 vilnius lithuania 22 09 2018 a handout photo made avail180922130755 / VATICAN MEDIA HANDOUT

El papa Francesc ha pregat aquest diumenge perquè es pugui detectar a temps qualsevol rebrot de les ideologies totalitàriesen el discurs durant la pregària de l’oració de l’àngelus que va pronunciar després de la missa que ha celebrat a la ciutat lituana de Kaunas.

Francesc va arribar ahir a Lituània per al seu recorregut pels països Bàltics, i en els discursos pronunciats fins avui i fins i tot a l’homilia de la missa ha volgut recordar els durs anys de l’ocupació soviètica, però també el període de la invasió nazi.

Al parc Santakos de Kaunas, després de celebrar una missa davant de prop 100.000 persones, segons l’Església local, Francesc ha parlat de qui vol “sotmetre els més fràgils, utilitzar la força en qualsevol de les seves formes: imposar una manera de pensar, una ideologia, un discurs dominant, utilitzar la violència o repressió per doblegar”. “Fa 75 anys, aquesta nació presenciava la destrucció definitiva del Gueto de Vilnia; així culminava l’aniquilament de milers d’hebreus que ja havia començat dos anys abans”, ha recordat.

I ha exhortat a fer “memòria d’aquells temps” i demanar el Senyor que “ens doni el do del discerniment per detectar a temps qualsevol rebrot d’aquesta perniciosa actitud, qualsevol aire que enrareixi el cor de les generacions que no ho han viscut i que de vegades poden córrer darrere d’aquests cants de sirena”.

A Lituània, l’únic país amb majoria catòlica (prop del 80% de la població) dels bàltics, el pontífex argentí ha recordat una “temptació sobre la que haurem de vigilar amb insistència: l’afany de primacia, de sobresortir per sobre dels altres”. “¿Quantes vegades ha passat que un poble es cregui superior, amb més drets adquirits, amb més privilegis per preservar o conquistar?”, ha preguntat.

El Papa s’ha acomiadat exhortant que es pot treballar per donar “l’atenció delicada als exclosos, a les minories, perquè allunyem dels nostres ambients i de les nostres cultures la possibilitat d’aniquilar l’altre, de marginar, de continuar descartant qui ens molesta i amenaça les nostres comoditats”.