ATAC DE SALISBURY

Putin diu que han trobat els dos sospitosos de l'atac als Skripal

El president rus assegura que són tots dos civils i que no hi ha res criminal en les seves conductes

undefined45002365 file photo alexander petrov and ruslan boshirov who were f180912104648 / HANDOUT

El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat avui que les autoritats russes coneixen les identitats de les dues persones assenyalades pel Regne Unit com a sospitosos del’atac a l’exespia rus Serguéi Skripal i la seva filla Yulia el març passat, i va expressar la seva confiança que aquests dos "civils" compareixeran davant dels mitjans.

"Sabem qui és; els trobem", va dir el cap del Kremlin al contestar una pregunta en la sessió plenària del IV Fòrum Econòmic Oriental que se celebra a la ciutat russa de Vladivostok i és transmesa en directe per televisió. Putin va remarcar que tots dos són "civils" i va assegurar que "no hi ha res criminal" en les seves conductes. Va expressar la seva confiança que els dos homes, identificats per l’autoritats britàniques com aAleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, oficials del servei d’intel·ligència militar russa segons Londres, apareixeran públicament.

Davant dels mitjans 

"Vull adreçar-m’hi perquè ens escoltin. Seria bo que anessin als mitjans de comunicació", va dir el president rus. El Regne Unit va assenyalar dimecres passat a Petrov i Boixirov com els presumptes responsables de l’enverinament dels Skripal el 4 de març passat amb Novitxok, un agent nerviós de fabricació militar russa, a Salisbury. 

Tant Scotland Yard com la primera ministra britànica, Theresa May, van facilitar detalls sobre els moviments dels dos homes després de la seva arribada al Regne Unit el 2 de març passat, dos dies abans de l’atac de Salisbury, i la seva partida cap a Moscou la mateixa jornada de l’enverinament. En l’atac, el policia britànic Nick Bailey va resultar també afectat, però, igual com els Skripal, va aconseguir recuperar-se. A més, una parella es va contaminar accidentalment al trobar un flascó amb residus i la dona, Dawn Sturgess, va morir per complicacions el 8 de juliol.