DEBAT SOCIAL A BERLÍN

Alemanya pacta mantenir el nivell actual de les pensions fins al 2025

El Govern aprova que la taxa de contribució a la pensió de jubilació no ha de superar el 20% del salari i també més beneficis per a les mares

undefined44814824 german labour minister hubertus heil arrives for the weekly 180829132511 / TOBIAS SCHWARZ

La Gran Coalició que governa Alemanya ha segellat un nou pacte per reforçar el sistema de pensions. Aquest dimecres el ministre d’Assumptes Socials, el socialdemòcrata Hubertus Heil (SPD), presentarà els detalls d’un paquet de mesures que inclou mantenir el nivell de pensió actual, del 48% del salari, fins al 2025 així com més beneficis per als pensionistes impossibilitats i per a les mares amb més de tres fills i amb fills nascuts abans de 1992.

L’acord, no especialment ambiciós, permet tancar una de les principals disputes de l’Executiu format per conservadors (CDU/CSU) i socialdemòcrates i posar en marxa les mesures socials sol·licitades pel seu electorat. S’estima que la mesura beneficiarà uns set milions de treballadors. “La coalició és capaç d’actuar”, ha celebrat Heil.

Tot i que l’SPD volia assegurar el nivell actual de pensions fins al 2040, ha acabat acceptant el que han proposat els democristians de la cancellera Angela Merkel. No obstant, la majoria de les mesures tenen un vernís socialdemòcrata. Així, també s’ha aprovat que la taxa de contribució a la pensió de jubilació no pot superar el 20% del salari i la reducció del 0,5% de la contribució al subsidi d’atur fins al 2,5% del salari brut.

Al paquet de mesures no hi figura cap acord sobre la rebaixa d’impostos sol·licitada pels conservadors i per la seva secretària general, Annegret Kramp-Karrenbauer. En els propers mesos, aquest tornarà a ser un tema difícil per a la Gran Coalició. El 17 de setembre el ministre pretén presentar una nova reforma que permeti un millor accés als ajutsper als aturats de curta durada.

MÉS DESPESA PÚBLICA

El paquet suposarà una despesa pública de 3.700 milions d’euros, una inversió que no suposa cap problema per al país més ric de la Unió Europea (UE). Durant el primer semestre del 2018 l’economia alemanya va tornar a registrar un superàvit rècord de 48.100 milions d’euros, el que suposa el 2,9% del PIB, segons dades publicades el 24 d’agost per l’oficina d’estadística federal. Els socialdemòcrates han demanat reiteradament servir-se d’aquest bon funcionament econòmic per augmentar la inversió pública de l’Estat.

Malgrat aquesta riquesa macroeconòmica la realitat als carrers alemanys no sempre és la mateixa. Les últimes dades disponibles, del 2016, assenyalen que el 48% dels jubilats alemanys reben una pensió de menys de 800 euros, mentre que les inferiors a 1.000 euros suposen el 62%. En el cas de les dones i dels ciutadans de l’Est, el nivell és encara pitjor.

Tot i que el Govern ha augmentat aquestes prestacions, Alemanya continua sent un dels països de la UE on els seus ciutadans reben un menor percentatge de pensió com a prestació del que va ser el seu sou, del 51%. Aquest sistema, que recompensa qui ha aportat més a les arques públiques durant la seva vida laboral, ha contribuït a la creixent desigualtat que colpeja el país i que gairebé un de cada cinc alemanys estigui al llindar de la pobresa, és a dir, amb un ingrés menor a 969 euros mensuals.