GUERRA COMERCIAL

Trump prepara més aranzels a la Xina per valor de 200.000 milions de dòlars

El president dels EUA ja va imposar la setmana passada unes taxes del 25 % a productes xinesos per valor de 50.000 milions, a les quals el gegant asiàtic va respondre amb idèntics gravàmens.

trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat aquest dimarts la preparació de nous aranzels del 10% a productes importats de la Xina per valor de 200.000 milions de dòlars. El líder nord-americà ja va imposar la setmana passada unes taxes del 25% a productes xinesos per valor de 50.000 milions, als quals el gegant asiàtic va respondre amb uns gravàmens idèntics.

"Això és inacceptable. S’han de prendre mesures addicionals per animar la Xina que canviï les seves pràctiques (comercials) deslleials, obri el seu mercat als productes nord-americans i accepti una relació comercial més equilibrada amb els Estats Units", va dir Trump en un comunicat.

Dèficit comercial

"Si la Xina –va advertir Trump– augmenta els seus aranzels una vegada més, respondrem a la mesura aplicant aranzels addicionals sobre 200.000 milions més en béns". Les dues economies més grans del món estan immerses en una guerra comercial pels aranzels que els Estats Units estan imposant a les importacions xineses. Trump considera que el dèficit comercial de Washington respecte a Pequín, que xifra en 376.000 milions de dòlars anuals, és inacceptable i s’ha d’equilibrar.

Els Estats Units van imposar la setmana passada aranzels del 25% a 1.300 productes xinesos per valor de 50.000 milions de dòlars, que se sumen als gravàmens a nivell mundial a les importacions d’acer (25 %) i alumini (10 %).

La Xina va respondre als aranzels metal·lúrgics amb gravàmens a 128 productes nord-americans i als anunciats la setmana passada amb una nova llista de 106 productes per valor de 50.000 milions, entre els quals hi ha la soja, els automòbils i els avions.