DECÉS A JOHANNESBURG

Mor a Sud-àfrica la política i activista Winnie Mandela

L'exdona de Nelson Mandela va patir una infecció als ronyons per la qual havia sigut hospitalitzada i donada d'alta el 20 de gener

mbenach42751733 files in this file photo taken on february 11 1990 anti ap180402162312 / WALTER DHLADHLA

Winnie Mandela, l'exdona del desaparegut president sud-africà Nelson Mandela, ha mort aquest dilluns a l'edat de 81 anys víctima d'"una llarga malaltia", en un hospital de Johannesburg, ha anunciat el seu portaveu.

"És amb gran tristesa que informem a l'opinió pública que la senyora Winnie Madikizela Mandela ha mort a l'hospital Milkpark de Johannesburg el dilluns 2 d'abril", ha declarat Victor Dlamini en un comunicat.

La reconeguda activista (Bizana, 1936-2018) va patir una infecció als ronyons per la qual va ser hospitalitzada i donada d'alta el 20 de gener.

Winnie i Nelson Mandela es van separar el 1992, dos anys després de la sortida de 'Madiba' de la presó, després de 27 anys pres, i dos anys abans que es convertís en el primer president negre de Sud-àfrica.

Diputada i viceministra d'Art i Cultura

Es van conèixer el 1957, van contraure matrimoni el 1958 i el seu divorci es va fer efectiu el 1996. El 1994, després de les primeres eleccions democràtiques, Madikizela-Mandela va ser nomenada diputada i viceministra d'Art i Cultura.

Des d'aleshores va ser diputada, malgrat les poques aparicions en els últims anys.

Madikizela-Mandela seguia sent una figura de referència dins del Congrés Nacional Africà (CNA), formació governant a Sud-àfrica des de les primeres eleccions democràtiques després del final de l'apartheid (règim de segregació racial), en què va obtenir la victòria el seu exmarit el 1994.