Trump obre la guerra comercial amb la Xina i declara una treva amb Europa

Anuncia aranzels de fins a 60.000 milions de dòlars a l'any en importacions del gegant asiàtic, multes, restricció a inversions i una demanda davant l'OMC

Les taxes a l'acer i alumini de la Unió Europea queden en suspens mentre es negocia un acord permanent "ràpid i clar"

zentauroepp42617696 u s president donald trump holds his signed memorandum on i180322193745 / JONATHAN ERNST

La guerra comercial entre les dues principals economies del món s'ha obert aquest dijous. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha firmat una ordre per posar en marxa la imposició d'aranzels per valor de fins a 60.000 milions de dòlars anuals en importacions de productes de la Xina, així com multes, restriccions a inversions del gegant asiàtic en sectors estratègics dels EUA i una demanda davant l'Organització Mundial de Comerç (la mateixa que ha definit com a “desastrosa” per als EUA). En paral·lel, la seva Administració ha anunciat una treva amb la Unió Europea al deixar en suspens “de moment” els aranzels sobre l'acer i l'alumini del vell continent (així com del Brasil i l'Argentina, Austràlia, Mèxic i el Canadà i Corea del Sud). Aquestes taxes, del 25% sobre l'acer i el 10% sobre l'alumini, havien de començar a aplicar-se aquest divendres, però no es farà mentre es negocia un acord per a l'exclusió permanent d'aquestes importacions.

Tot i la treva amb Europa, l'anunci respecte a la Xina ha desfermat els temors a la guerra comercial i fins i tot abans que el president aparegués en públic aquesta por ha contribuït a pèrdues a les borses, amb el Dow Jones caient més de l'1,5%. Però Trump està decidit a posar fi al que considera dècades d'abús i de robatori de propietat intel·lectual i de tecnologia per part del gegant asiàtic, al qual ha definit en ocasions com un “enemic econòmic”. I aquesta vegada, a diferència del que va passar amb els aranzels a l'alumini i a l'acer, que van dividir fins i tot el seu equip, té el suport tant de sectors globalistes com dels més proteccionistes.

“Aquesta serà la primera de moltes”, ha dit Trump a l'estampar la seva firma en el document que posa en marxa les accions contra la Xina, un país al qual ha definit com “un problema particular”. Encara que Trump ha declarat que té “un enorme respecte pel president Xi Jinping”, ha denunciat el dèficit comercial que els EUA mantenen amb la Xina, calculat en 375.000 milions de dòlars (encara que ell ha dit que segons alguns mesuraments arriba als 504.000 milions) i ha destacat en particular “la tremenda situació de robatori de propietat intel·lectual”. El vicepresident Mike Pence, que també ha pres la paraula en l'acte a la Casa Blanca, ha assegurat que s'està llançant un missatge clar: “l'era de rendició econòmica s'ha acabat”.

La resposta de la Xina

El pla aranzelari no és d'aplicació immediata i s'obrirà un període d'almenys dues setmanes per escoltar comentaris del sector empresarial nord-americà i d'altres actors comercials abans de tancar definitivament la llista de productes taxats. Així mateix, el secretari del Tresor disposarà de 60 dies per elaborar la proposta d'inversions a restringir a la Xina als EUA. Però és la més seriosa i més determinada declaració de guerra comercial fins ara, i arriba en un moment políticament complex per a Trump. Pot afectar la seva bona relació amb Xi Jinping i la seva col·laboració bilateral amb ell, més necessària que mai davant un complicat i imminent repte: les primeres negociacions directes amb Corea del Nord sobre el seu programa nuclear.

Des de Pequín, fins i tot abans de l'anunci, s'ha advertit de les conseqüències, i en un comunicat del Ministeri de Comerç xinès s'ha assegurat que el país “sens dubte prendrà totes les mesures necessàries per defensar amb resolució els seus drets i interessos legítims”. Segons The Wall Street Journal, les autoritats xineses preparen com a part d'aquesta resposta un càstig a importacions nord-americanes, sobretot en els sectors de l'agricultura i la ramaderia. I són aranzels dissenyats per fer mal polític al president, ja que la majoria de les importacions en la diana (soja, sorgo i porcí viu) provenen d'estats que van votar per Trump.

Un acord “ràpid i clar” amb Europa

Respecte a Europa, ha sigut el responsable de comerç exterior dels Estats Units, Robert Lighthizer, qui primer ha confirmat aquest dijous en una compareixença al Congrés la treva, una possibilitat sobre la qual hi havia creixents esperances després de la visita aquesta setmana a Washington de la comissària de Comerç europea, Cecilia Malmström, que es va reunir amb el secretari de Comerç nord-americà, Wilbur Woss. La idea és ajornar els aranzels “de moment” mentre es negocia una exclusió més permanent. I segons fonts citades per Bloomberg News, l'Administració de Trump està vinculant l'exempció permanent a l'establiment d'un grup d'alt nivell per abordar les relacions comercials, que tindria com a meta arribar a un acord “ràpid i clar”.