MANUSCRIT RECUPERAT

Una supervivent de l'Holocaust rep una carta escrita per la seva germana des de Lleida el 1944

Les bessones Rachel i Fanny Gewürz es van separar i van fugir dels nazis el 1939 per consell dels seus pares, que van perdre la vida en un dels guetos de Polònia

zentauroepp42430567 una fotografia de rachel furstenberg en el moment en que ha 180307175112 / Guillem Roset

El pas de refugiats jueus pels Pirineus per fugir de l'ocupació nazi de França amaga moltes històries encara per descobrir. Però una d'aquestes històries ha sortit a la llum pública i té com a protagonistes les germanes bessones Gewürz, d'origen polonès. Aquest dimecres, la Diputació de Lleida ha entregat en un acte molt emotiu a Rachel Gewürz, que viu a la localitat israeliana de Rishon LeZion, la carta que li va escriure des de Sort el 1944 la seva germana Fanny, que aquell any va fugir de la França ocupada pels nazis. 

El sobre ha estat tots aquests anys perdut, primer per Espanya, després per Portugal i fins i tot va arribar a estar traspaperat a Egipte, segons revelen els mata-segells. Finalment la carta va ser recuperada el març de l'any passat al mateix Sort, gràcies a la feina de Perseguits i Salvats -un projecte que té com a principal objectiu recuperar la memòria de milers de jueus que van travessar els Pirineus durant la segona guerra mundial- i de l'historiador de la Universitat de Lleida Josep Calvet. El manuscrit era un dels documents de l'època que conservaven els fills dels antics propietaris de l'hostal Martin Cases de Sort, on Fanny s'havia allotjat.

La família de les dues bessones, que vivia els anys trenta a la ciutat alemanya de Karlsruhe, es va veure obligada a separar-se a causa de la persecució nazi. Els pares van morir en un dels guetos de Polònia. El matrimoni tenia quatre filles, dues es van refugiar al Regne Unit, Rachel, que avui té 93 anys, va aconseguir fugir a Palestina el 1939 i Fanny va decidir quedar-se a la ciutat francesa d'Estrasburg i després viatjar al sud del país.

Grup de joves

El 1944 i amb un grup de joves jueus, Fanny va optar per passar a Espanya pels Pirineus lleidatans per escapar-se de la persecució dels nazis, en un llarg viatge que va durar deu dies. Una vegada en territori espanyol, el grup va ser detingut i portat fins a Sort, on gràcies a les gestions d'una organització de suport als refugiats jueus va ser allotjat a l'hostal Martin Cases i així va evitar la presó. Després de la seva estada a Sort, Fanny es va esperar tres mesos a Barcelona fins a agafar un vaixell des de Cadis cap a Tel Aviv, on es va retrobar amb la seva germana Rachel i va viure la resta de la seva vida fins que es va morir el 2008.

A la carta que ha rebut Rachel 74 anys després de ser escrita, la seva germana bessona li explica que els seus pares han mort en mans dels nazis, que ha arribat a Espanya i que es vol reunir com més aviat millor amb ella a Palestina. En l'acte d'entrega del document, a més de Rachel, hi eren presents la filla de la difunta Fanny i altres membres de la família. Rachel ha rebut la carta de mans del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha assenyalat que aquesta mena d'escrits "ens ajuden a reconstruir uns fets i una història, a més de posar noms i cognoms a les persones que van aconseguir salvar les seves vides a través de les comarques de Lleida".